Supersnelrecht voor zeker dertig verdachten agressie oud en nieuw

Zeker dertig mensen moeten zich deze week voor de supersnelrechter verantwoorden voor agressie tijdens oud en nieuw. Foto NOS

Zeker dertig mensen moeten zich nog deze week voor de supersnelrechter verantwoorden voor agressie tijdens oud en nieuw. Dit aantal kan nog oplopen omdat nog niet alle zaken zijn beoordeeld.

De politie heeft in totaal 968 verdachten van jaarwisselingsgerelateerde zaken aangeleverd bij het Openbaar Ministerie. In 130 gevallen gaat het om geweld tegen mensen met een publieke taak, meldt het OM. Van geweld tegen ‘gewone’ mensen worden 229 personen verdacht en in 226 gevallen betreft het vernieling. Van de 968 zijn er 194 in verzekering gesteld.

In Arnhem, Den Haag en Zutphen vinden morgen supersnelrechtzittingen plaats, meldt persbureau Novum. In Rotterdam, Utrecht en Amsterdam dinsdag en in Den Bosch woensdag. In Amsterdam staan vooralsnog acht zaken op de rol. In alle arrondissementen worden in januari ook ‘gewone’ snelrechtzittingen gehouden. In Amsterdam en Breda werden vandaag al taakstraffen uitgevoerd door vijf personen. In Amsterdam en Rotterdam zijn dat er morgen in elk geval vier.

Het Openbaar Ministerie verhoogt de strafeis in zaken die te maken hebben met de jaarwisseling met 75 procent. Als sprake is van agressie of geweld tegen agenten, politie, ambulancepersoneel of brandweerlieden wordt de eis met tweehonderd procent verhoogd.