Overlevenden Holocaust woedend over davidssterren ultraorthodoxe joden

Name: 2012-01-01T102840Z_01_JER02_RTRMDNP_3_ISRAEL-RELIGION.JPG Caption: Ultra-Orthodox Jewish demonstrators look at a boy (low L) wearing a cloth cap and a yellow Star of David inscribed with "Jude", Jew, in German, sewn on his jacket as he raises his hands during a protest in Jerusalem's Mea Shearim neighbourhood December 31, 2011. The demonstrators caused outrage on Sunday by dressing children as Holocaust victims to protest against what they see as persecution of devout Jews seeking gender separation in Israel. Picture taken December 31, 2011. REUTERS/Baz Ratner (JERUSALEM - Tags: POLITICS RELIGION CIVIL UNREST) Ultra-orthodoxe joodse demonstranten kijken naar een jongen met een gele davidsster op zijn jas gespeld. Foto Reuters / Baz Ratner

Overlevenden van de Holocaust zijn woedend over een betoging van ultraorthodoxe joden gisteren in Jeruzalem. De betogers droegen uniformen die de nazi’s de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog dwongen te dragen. Anderen hadden davidssterren op hun kleding genaaid.

Het Israëlische Holocaust-herdenkingscentrum Yad Vashem noemde het gebruik van beelden uit het nazi-tijdperk schandelijk. Ook andere organisaties voor overlevenden van de Holocaust veroordeelden de betoging, meldt persbureau AP.

De duizenden ultraorthodoxe joden verzamelden zich gisteravond om te protesteren tegen de hetze die in hun ogen in heel Israël tegen hun levenswijze wordt gevoerd. (foto’s)

Beelden van de demonstratie:

De ultraorthodoxe joden pleiten voor een strikte segregatie van mannen en vrouwen in de samenleving. In sommige delen van Jeruzalem worden vrouwen al jaren gedwongen om achterin de bus plaats te nemen. Het merendeel van de Israëlische bevolking is tegen een dergelijke scheiding van de seksen en noemt die religieuze dwang. Maar de laatste tijd lijkt het aantal incidenten toe te nemen waar ultraorthodoxe gelovigen botsen met andere minder of niet-orthodoxe groepen.

De kwestie kwam de afgelopen week volop in het nieuws door televisiebeelden van een achtjarig schoolmeisje dat in Beit Shemesh werd lastiggevallen door ultraorthodoxe mannen. Het meisje zei in een tv-interview met vrees naar school te lopen, omdat ze geregeld wordt uitgescholden en zelfs is bespuwd. Leden van een ultra-orthodoxe sekte vinden dat het kind niet kuis genoeg gekleed gaat.

Op 27 december gingen nog duizenden Israëliërs de straat op in de stad Beit Shemesh om te demonstreren tegen religieus extremisme.

    • Hans Klis