Oppositie Jemen: Saleh saboteert machtsoverdracht

Caption: Anti-government protesters shout slogans during a demonstration demanding the trial of Yemen's outgoing President Ali Abdullah Saleh in Sanaa January 1, 2012. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Anti-regeringsdemonstranten in de Jemenitische hoofdstad Sana'a roepen op tot de berechting van de vertrekkende president Ali Abdullah Saleh. Foto Reuters / Mohamed al-Sataghi

De Jemenitische oppositie beschuldigt de vertrekkende president Ali Abdullah Saleh ervan de door hem ondertekende machtsoverdracht te saboteren. Bij gevechten tussen regeringstroepen loyaal aan Saleh en oppositiestrijders vielen vandaag zeker drie doden.

Volgens de tegenstanders van Saleh is dit weer een voorbeeld dat zijn handtekening op het document geen einde maakt aan de onrust in het land. Op 24 december kwamen ook al tenminste acht mensen om toen de Republikeinse Garde het vuur opende op anti-regeringsdemonstranten in Taiz.

De gevechten vandaag volgden op Saleh’s beslissing om Jemen niet te verlaten. Hij zou eerder mogelijk naar de Verenigde Staten vertrekken voor mogelijke medische behandelingen (video), maar besloot vandaag te blijven.

Saleh kampt nog altijd met verwondingen die hij opliep bij een aanval op zijn presidentiële paleis in juni van dit jaar. Hij reisde eerder al naar Saoedi-Arabië voor behandelingen, maar keerde uiteindelijk weer terug naar Jemen.

De beslissing van Saleh om te blijven sterkt de positie van zijn familie en vertrouwelingen die nog altijd de macht in handen hebben in Jemen, schrijft persbureau AP. De tegenstanders van de voormalige-president eisten vandaag in hoofdstad Sana’a het vertrek van alle loyalisten uit de regering en willen dat Saleh berecht wordt voor het doden van honderden demonstranten in de afgelopen maanden.

    • Hans Klis