Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama ondertekent omstreden defensiewet met ‘ernstige bezwaren’

Caption: FILE - In this Dec. 23, 2011 file photo, President Barack Obama signs the payroll tax cut extension, in the Oval Office of the White House in Washington. A bullish, yet wary Obama is highlighting recent economic bright spots while taking care not to overstate a recovery that still has not lifted millions out of joblessness. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari, File)
Caption: FILE - In this Dec. 23, 2011 file photo, President Barack Obama signs the payroll tax cut extension, in the Oval Office of the White House in Washington. A bullish, yet wary Obama is highlighting recent economic bright spots while taking care not to overstate a recovery that still has not lifted millions out of joblessness. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari, File) Hier ondertekent Obama op 23 december een wet die bepaalde belastingvoordelen verlengt. Foto AP / Haraz Ghanbari

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren zijn handtekening gezet onder de omstreden National Defense Authorization Act. Hij ondertekende de wet, hoewel hij “ernstige bezwaren” tegen een aantal bepalingen in de wet heeft.

Dat meldt persbureau AP. Het wetsvoorstel ter waarde van 662 miljard dollar voorziet in een grotere rol van het Amerikaanse leger bij het afhandelen van zaken tegen buitenlandse terreurverdachten en het mogelijk bevriezen van 700 miljoen dollar aan hulp aan Pakistan. Verder regelt de wet defensiezaken geregeld zoals de salarissen voor defensiepersoneel en het budget voor wapensystemen tot de oorlog in Afghanistan en nationale veiligheidsprogramma’s in de energiesector.

Het omstreden gedeelte van de wet zijn bepalingen over de detentie van terreurverdachten. In de bepalingen staat onder andere dat verdachten het recht op een proces kan worden ontzegd en dat zij voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden. Republikeinen en Democraten onderhandelden maandenlang over het wetsvoorstel, dat raakt aan de grondwettelijke bescherming van de Amerikaanse burgers. Op het laatste moment kwamen de twee partijen op 16 december tot een compromis.

Het Witte Huis overwoog in alle ernst de wet met een veto te blokkeren, maar kwam hier uiteindelijk op terug na garanties dat de president het laatste woord houdt over de detentie en doorverwijzing van terreurverdachten.

Feed the Stream van Al Jazeera bekeek op 15 december naar de online reacties op de NDAA