Leger Egypte wil verkiezingen sneller afronden

Caption: A man squats next to candlelights reading "January 25, 2012", the date of what protesters say is the upcoming demonstration against the Supreme Council of the Armed Forces (SCAF), at Tahrir Square in Cairo January 1, 2012. Egyptians held a ceremony in Cairo's Tahrir Square to commemorate those killed during and after the uprising that ousted Hosni Mubarak's regime. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS) Op 25 januari zullen naar alle waarschijnlijkheid weer grote demonstraties worden georganiseerd tegen de militaire leiders van Egypte. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Het Egyptische leger wil de parlementsverkiezingen sneller afronden vanwege de groeiende druk om de macht over te dragen aan een burgerregering.

De verkiezingen voor de Egyptische Senaat moeten daarom al op 22 februari afgerond worden in plaats van de eerder gestelde datum van 12 maart. Dat liet de Opperste Militaire Raad vandaag weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters.

In november en december gingen Egyptische activisten in grote aantallen de straat op om te demonstreren tegen de militaire machthebbers. Het kabinet presenteerde in november een voorstel om het leger permanente politieke bevoegdheden te geven als ‘hoeder van de constitutionele wettigheid’. Het leger wilde namelijk kunnen optreden als een toezichthouder op de politiek en dat grondwettelijk vastleggen. Activisten willen dat het bestuur van Egypte volledig in handen komt van een burgerregering.

Leger ‘demoniseert’ activisten

De afgelopen weken vielen zeker zeventien doden en raakten honderden demonstranten gewond bij botsingen met veiligheidsdiensten in hoofdstad Kairo. Toen beelden verschenen in Egyptische media van de mishandeling van een vrouwelijke demonstrant bood de militaire leiding hiervoor excuses aan. Toch lieten hoge functionarissen weten de activisten te beschouwen als “straatterroristen” en verdedigden zij de mishandeling van de vrouw.

Het leger schildert de activisten die in Kairo de straat op gaan als onruststokers, schreef buitenlandredacteur Carolien Roelants eind vorig jaar in NRC Handelsblad, om zo de rust te bewaren en het grootste deel van het volk achter zich te krijgen. Roelants:

“De betogers, tot een kleine groep ingekrompen sinds de opstand tegen president Mubarak in januari/februari, blijven protesteren tegen het leger dat volgens hen aan de macht wil vasthouden. De militairen hebben immers grote economische belangen te verdedigen. Maar het leger voert met succes aan dat de doorgaande onrust zijn inspanningen dwarsboomt om de verslechterende economie weer op orde te krijgen. De staatsmedia hameren die boodschap erin. Veel Egyptenaren, die hun lonen zien dalen en de werkloosheid groeien, willen rust om toeristen en investeerders terug te krijgen. Zij kiezen voor het leger, dat hoe dan ook sinds 1952 geldt als stut in moeilijke tijden.”

Leger Egypte verdedigt invallen ngo’s

Afgelopen week deden de Egyptische autoriteiten invallen bij tien kantoren van mensenrechtenorganisties en pro-democratiegroepen. Onder druk van onder andere de Verenigde Staten staakte Egypte de invallen en beloofde in beslag genomen materiaal terug te geven.

Bekijk hieronder een interview met een van de medewerkers van een ngo waar het Egyptische leger invallen deed.


Lees hierover meer bij The New York Times.

Vandaag verdedigde het Egyptische leger de invallen en legde daarmee de kritiek van de VS, de Verenigde Naties en Duitsland naast zich neer. Volgens minister van Internationale Samenwerking Faiza Aboul Naga waren de acties legitiem omdat de bedrijven verdacht worden van het werken zonder vergunningen, meldt persbureau AP. Zij verdedigde de invallen door erop te wijzen dat rechters hiertoe opdrachten hadden gegeven en niet het leger.

    • Hans Klis