Iran verwerpt nieuwe sancties VS

President Barack Obama schudt de hand van de Iraakse premier Nouri al-Maliki tijdens een persconferentie in Washington. Foto AP / Carolyn Kaster

Iran wijst de nieuwe sancties af die de Verenigde Staten willen leggen op financiële instellingen die handel drijven met de centrale bank van Iran. Het hoofd van de Iraanse Kamer van Koophandel Mohammad Nahavandian noemt de beslissing “niet te rechtvaardigen”, zo meldt Reuters.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren een wetsvoorstel ondertekend met de verscherpte sancties. Het wetsvoorstel heeft tot doel om de olie-inkomsten in Teheran te verminderen. Het Amerikaanse Congres besloot hiertoe twee weken geleden.

Nahavandian benadrukt dat de maatregelen niet het gewenste effect zullen hebben en de economie van Iran niet beïnvloeden:

“Betrokkenen bij de handel en economische activiteiten van Iran vinden vanzelf andere alternatieven. Door de sancties zijn de kosten voor ruilhandel en economische transacties sterk verhoogd, maart tegelijkertijd is het politieke gedrag van Iran nog onveranderd gebleven, dat zal niet veranderen.”

Het hoofd van de Iraanse Kamer van Koophandel legt daarnaast uit waarom de sancties volgens hem niet uitvoerbaar zijn:

“Het is voor Amerikaanse economische instellingen nu al verboden om zaken te doen met Iraanse banken als de centrale bank. Dat betekent dat de nieuwe maatregelen alleen uitgevoerd kunnen worden middels een internationaal verdrag. Maar voor Europese landen is de investering in een groeiende nucleaire markt als die in Iran onmisbaar gezien de eurocrisis.”

NRC-correspondent Guus Valk meldde naar aanleiding van de verscherpte sancties dat deze Amerika nadelige gevolgen kunnen hebben:

“De Iraanse Centrale Bank is het belangrijkste instituut voor Irans olie-export. Iran is de vijfde olie-exporteur ter wereld, en sancties tegen de Centrale Bank zou de olieprijs mogelijk huizenhoog opstuwen. Dat zou de Amerikaanse economie vermoedelijk harder treffen dan die in Iran, want Iran zal haar olie naar verwachting gewoon tegen een hogere prijs exporteren. Amerikaanse consumenten, zeer gevoelig voor de benzineprijs, zullen dat meteen merken.”

    • Annemarie Coevert