Iran test eerste zelfgemaakte splijtstofstaven

Iran heeft vandaag voor de eerste keer tests uitgevoerd met door het land zelf geproduceerde splijtstofstaven.

Dat gebeurde in een “het hart” van een nucleaire onderzoeksfaciliteit in hoofdstad Teheran, schrijft het Iraanse Atoomagentschap op zijn website. Het gaat om splijtstofstaven die gemaakt zijn van gewonnen uranium.

De Iraanse staatstelevisie meldde dat de tests succesvol zijn verlopen. Volgens de Tehran Times “overtreft” de Iraanse regering hiermee “de verwachtingen van het westen”, die “erop rekenden” dat Iran niet in staat zou zijn op eigen kracht splijtstofstaven te kunnen maken.

Eerder vandaag zou Iran ook succesvolle tests hebben uitgevoerd met nieuwe middellange afstandsraketten tijdens oorlogsoefeningen bij de strategische Straat van Hormuz. Iran dreigt deze belangrijke olieroute te blokkeren als de EU kiest voor een oliembargo tegen Iran. Een zesde van de tankers uit olieproducerende landen varen door deze passage. De Vijfde Amerikaanse Vloot, gestationeerd in Bahrein heeft bij monde van een woordvoerder al laten weten een blokkade niet te accepteren.

De Straat van Hormuz


Grotere kaart weergeven

Vanochtend liet Teheran nogmaals weten nieuwe sancties tegen het land niet te zullen accepteren. Iran staat onder grote druk van de internationale gemeenschap nadat het Internationaal Atoomagentschap de autoriteiten ervan beschuldigen te werken aan kernwapens. Iran ontkent dat het aan kernwapens werkt. Onder andere de VS, Canada en Groot-Brittannië hebben al zware sancties ingesteld tegen Teheran.

    • Hans Klis