Europese leiders waarschuwen voor zwaar 2012

Foto Reuters / Tobias Schwarz

De politiek leiders van Europa waarschuwen voor een economisch zwaar jaar aangezien een recessie in 2012 onvermijdbaar lijkt, zo meldt de BBC vanochtend.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel ervaart Europa de “zwaarste test in decennia”, maar maakt de schuldencrisis het continent tot een “hechter geheel”, zo meldde ze in haar tv-toespraak:

“De weg om de crisis te overwinnen blijft lang en niet zonder tegenslagen maar aan het eind van dit pad zal Europa sterker uit de crisis komen dan het was toen we deze aangingen.”

Ook liet ze weten nog altijd achter de euro te staan als munt die “het dagelijks leven gemakkelijker en de economie sterker heeft gemaakt”.

De Franse president Nicolas Sarkozy meldde het volk gisteren op televisie dat de crisis nog lang niet voorbij is, en er structurele verandering nodig is om de economie weer tot bloei te krijgen:

“Ik weet dat de levens van velen van u, die al zijn getest door twee moeilijke jaren, nogmaals op de proef zullen worden gesteld. U eindigt dit jaar in een nog zorgwekkendere situatie voor uzelf en uw kinderen.”

Daarnaast benadrukt Sarkozy dat de overheid “heeft gedaan wat er gedaan moest worden”, en dat er in Frankrijk voorlopig geen nieuwe bezuinigingen in aantocht zijn.

De huidige leider van Italië, president Giorgio Napolitano riep zijn volk op om zelf “offers te brengen om de financiële ineenstorting van Italië te voorkomen”:

“Opofferingen zijn noodzakelijk om een toekomst voor de jonge bevolking veilig te stellen. Dat is een verplichting waar we niet onderuit komen en die ervoor zorgen dat de maatregelen die tot dusver genomen zijn niet voor niets zijn geweest.”

De Europese Unie houdt op 30 januari een extra EU-top over de economische problemen in de lidstaten waarin de politieke leiders zich voornamelijk gaan richten op de werkgelegenheid, op verzoek van EU-president Herman Van Rompuy.