De euro is tien jaar, hoera! Maar de eurozone ‘koerst af op een ijsberg’

Caption: Chocolate Euro coins are displayed on a stand at Piazza Navona in central Rome, on December 30, 2010. The euro will celebrate its 10th anniversary on January 1, 2012. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Caption: Chocolate Euro coins are displayed on a stand at Piazza Navona in central Rome, on December 30, 2010. The euro will celebrate its 10th anniversary on January 1, 2012. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO Chocolade euromunten in een winkel op het Piazza Navona in Rome. Foto AFP / Andreas Solaro

De euro werd tien jaar geleden ingevoerd. Een reden voor een feestje of juist voor nieuwe zorgen? Met de toetreding vorig jaar is Estland het nieuwste land met de euro in de portemonnee. Hoe kijken ze daar nu op terug?

Hoewel de euro in Estland aanvankelijk met vreugde werd onthaald, is het land nu sceptisch over de toekomst. De aanhoudende schuldencrisis en de stagnatie van economische groei in de eurozone geven weinig hoop op economisch succes met de nieuwe munt. Charlie Angela van Al Jazeera gaat zelfs zo ver om te zeggen dat Estland misschien wel “het laatste kaartje heeft gekocht voor een plekje op de Titanic”.

De tiende verjaardag van de euro wordt gezien de economische problemen weinig uitbundig gevierd. In november bracht de Europese Unie nog een filmpje uit, maar daar lijkt het bij gebleven te zijn.

De politiek leiders van Europa begonnen het nieuwe jaar zelfs met een waarschuwing dat 2012 een economisch zwaar jaar wordt en dat een een recessie onvermijdbaar lijkt.

Dat is niet lekker wakker worden op je verjaardag, vergeleken worden met de Titanic, zinspelen op je teloorgang of vervanging. Hoera de euro is tien jaar, maar haalt ie de twintig? De Europese centrale banken bereiden zich in ieder geval voor op een leven zonder de euro.