Worsteling GroenLinks doet Femke Halsema pijn

Haar grootste teleurstelling is dat in haar periode als GroenLinks-leider serieuze samenwerking op links niet van de grond is gekomen. “Een doorbraak bleef uit.” Foto NRC / Leo van Velzen

Oud-partijleider van GroenLinks Femke Halsema ziet haar partij “worstelen”, wat haar “pijn” doet. De worsteling van de partij heeft volgens Halsema ten dele te maken met Jolande Sap, haar opvolgster.

In een eerste interview sinds haar vertrek in december 2010 aan NRC Handelsblad vertelt ze dat haar opvolgster nog “politieke intuïtie” moet ontwikkelen.

“Ik heb Jolande voorspeld dat ze het moeilijk zou krijgen. Omdat ik me goed realiseer dat ik het ook heel moeilijk heb gehad in het begin.”

Sap zelf noemde begin november de leiderschapswissel ook als een van de oorzaken voor de lage peilingen waar GroenLinks sinds enkele maanden mee kampt. “Ik volgde iemand op die op het hoogtepunt was van haar populariteit.”

Halsema wijst op het gevaar dat slechte peilingen knagen aan het zelfvertrouwen dus de creativiteit van een politicus. Bovendien zijn journalisten alleen bij goede peilingen werkelijk geïnteresseerd in de standpunten van een politicus. “Sta je op verlies, dan is de eerste vraag die een journalist stelt: het gaat niet goed, he? Hoe komt dat?”

Halsema maakt in het interview de balans op van haar politieke carrière. Ze is trots op de manier waarop ze liberalisering van de arbeidsmarkt propageerde, ondanks stevige kritiek daarop uit eigen kring. Daarnaast is ze tevreden met haar consistentie in het verdedigen van meningsvrijheid én godsdienstvrijheid. “Het zorgde ervoor dat ik politieke tegenstanders als Ayaan Hirsi en Geert Wilders verdedigde.” Het kwam haar op kritiek van rechts én links te staan. “Toch heb ik die lijn altijd volgehouden”.

Lees het uitgebreide interview met Halsema vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie.

    • Pieter van Os