Voetbalvrouw die de veters in bleekwater waste

None

Huilend rende ze naar Abe Lenstra toe. De voetballer van Heerenveen had net een slechte eerste helft gespeeld tegen Veendam. Ze stonden 4-0 achter. En wat zeiden de bestuursleden van Heerenveen tegen Hil, het 14-jarige nieuwe liefje van Abe? Dat ze haar relatie met de voetballer maar beter kon beëindigen. Een verkering zou hem maar van zijn carrière afhouden.

Hil huilde: „Ze willen dat onze verkering uitgaat.” Lenstra werd razend. „Ik zal ze eens wat laten zien”, zei hij voordat hij het veld weer op ging. En hij boog de 4-0 achterstand om in een 4-6 overwinning. Na de wedstrijd moesten de bestuursleden hun excuses komen maken.

Dat was het begin van de romance tussen Hiltje Wisman en Abe Lenstra. De vier jaar jongere Wisman leerde Lenstra kennen in 1938 via haar broers, zij voetbalden ook. In Heerenveen was Lenstra toen al een ster. Zes jaar later trouwden ze en gold Lenstra als de beste voetballer van Nederland. Van de status die het met zich meebracht genoot Wisman. „Ze vond het fijn om bekend te zijn”, vertelt Johann Mast, die een biografie schreef over Abe Lenstra. „De andere spelersvrouwen bij Heerenveen vonden dat ze het hoog in haar bol had. Die kregen het gevoel dat Wisman zich ‘meer’ voelde dan hen.”

Voor haar man deed Wisman alles. Na iedere training liep ze hem tegemoet met de kinderen. Het eten stond dan al klaar. Lenstra’s schoenveters waste ze in bleekwater. „Hil stond altijd in dienst van Abe, tot op het treurige af”, zegt hoofdredacteur Sietze Looijenga van Feanfan, het clubblad van sc Heerenveen. „Ze gingen soms tennissen met een bevriend koppel, Wim Molenaar en zijn vrouw. Maar dan wilde Abe wel altijd in een team met mevrouw Molenaar. Omdat zij beter kon tennissen dan zijn eigen vrouw. Abe moest en zou winnen.”

In 1977 kreeg Lenstra een hersenbloeding. Zijn laatste jaren bracht hij door in een rolstoel.

Wisman verzorgde Lenstra tot hij in 1985 overleed. Maar ook na zijn dood bleef Wisman in de schaduw staan van haar man. „In Heerenveen noemde iedereen haar ‘mevrouw Lenstra’”, zegt Ria Lammers die de weduwe namens sc Heerenveen regelmatig bezocht. „Dat vond ze niet leuk. Zelfs in het bejaardentehuis werd ze zo aangesproken. ‘Ik heet mevrouw Hil Lenstra-Wísman’, zei ze dan.”

Een aantal maanden geleden gaf Wisman haar laatste interview aan clubblad Feanfan. Volgens redacteur Gerrit Hof was ze toen nog zeer helder van geest, maar „een beetje triest” vanwege haar ziekte: er was kanker bij haar vastgesteld. Ook aan Hof vertelde Wisman over de keerzijde van de bekendheid van haar man. „Het heeft een grote stempel gedrukt op haar bestaan. Eigenlijk is ze haar hele leven ‘de vrouw van’ gebleven.”

Hiltje Lenstra-Wisman overleed op 16 december 2011. Ze is 87 jaar geworden.

Andreas Kouwenhoven

    • Andreas Kouwenhoven