Iran stelt raketoefening Straat van Hormuz uit, wil gesprek met EU

Gisteren werd al met raketten geoefend door Iraanse oorlogsschepen. Foto Reuters / Fars

In tegenstelling tot eerdere berichten heeft Iran vandaag geen raketten afgevuurd in de Straat van Hormuz. Er was weliswaar een marineoefening, maar de lanceringen staan voor “de komende dagen” gepland.

Volgens Reuters verklaart hoofdcommandant Mahmoud Mousavi dat de oefening met de lange afstandraketten niet lang op zich laat wachten. Vandaag was hiervan echter nog geen sprake.

De officieuze Iraanse nieuwsdienst Fars meldde eerder vanochtend dat de lanceringen al achter de rug waren. De oefening was van tevoren al aangekondigd en kan niet worden losgezien van het gegeven dat door deze passage een zesde van de wereldolieproductie wordt vervoerd.

Spanningen rondom Hormuz lopen op

Een en ander heeft te maken met de internationale sancties tegen Iran vanwege het atoomprogramma van dat land. De EU praat over uitbreiding van maatregelen, Frankrijk opteert zelfs voor een olie-embargo. Iran liet al weten de Straat van Hormuz in dat geval te blokkeren met oorlogsschepen, meldt persbureau AP.

De Vijfde Amerikaanse Vloot, gestationeerd in Bahrein heeft bij monde van een woordvoerder al laten weten een blokkade niet te accepteren. Tegenover persbureau Reuters zei de zegsman eerder deze week “dat elke ontwrichting” van de “vrije stroom van goederen en diensten” in de Hormuz door Iran, dat zich hiermee zou “onttrekt” aan de internationale gemeenschap, “niet geaccepteerd” wordt.

‘Iran op het punt van brief sturen naar EU’

De Iraanse ambassadeur in Duitsland heeft volgens AP gezegd dat zijn land een voorstel zal doen om opnieuw te gaan praten over het atoomprogramma van het land. Volgens de diplomaat staat de belangrijkste onderhandelaar, Saeed Jalil, op het punt een brief te sturen aan de buitenlandchef van de EU, Catherine Ashton.

Iran sprak voor het laatst in januari met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland over zijn atoomprogramma. Deze gesprekken in Istanbul liepen op niets uit.

Door de Straat van Hormuz moeten tankers uit vele olieproducerende landen


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers