Uitgelicht zondag

None

Films

Ja zuster, nee zuster (Pieter Kramer, 2002, Nederland). Regisseur Kramer en scenarist Frank Houtappels, eerder verantwoordelijk voor de toneelbewerking van de tv-klassieker voor het RO-theater, laten triomfantelijk zien dat je ook in Nederland een echte grootscheepse filmmusical kunt maken. Pakte even vilein als betoverend uit. Met Loes Luca als Klivia en Paul R. Kooij als boze buurman. Ook met Waldemar Torenstra en Tjitske Reidinga. Ned.2, 18.30-20.15u.

Lawrence of Arabia (David Lean, 1962, GB). Klassieker blijkt een zeer moderne film te zijn en minder mechanisch spectaculair dan de huidige avonturenfilms. Peter O’Toole bereikte sterstatus dankzij rol van legendarische Britse officier (1888-1935). Ook met Omar Sharif, Alec Guinness, Anthony Quinn. Bekroond met zeven Oscars en met opzwepende muziek van Maurice Jarre. Canvas, 20.15-23.45u.

Terug naar de kust (Will Koopman, 2009, NL). De verfilming van Saskia Noorts bestseller werd een modale thriller. De intrige draait om twee zusjes: Maria (Linda de Mol), een zangeres die het gemaakt heeft in de grote stad, en assepoester Ans (Ariana Schluter) die in het familiehuis achterbleef om voor de invalide vader te zorgen. Als Maria’s relatie met Geert (Daan Schuurmans) op de klippen loopt, wordt ze geterroriseerd door een stalker. De politie staat machteloos en Maria vlucht met kinderen naar de duinen. Ned.1, 21.20-23.05u.

Informatief

3 op reis. Reisprogramma met in deze aflevering een actueel, maar moeilijk toegankelijk reisdoel: Noord-Korea. Floortje Dessing kreeg met een cameraploeg de zeldzame toestemming de hoofdstad Pyongyang te bezoeken. Ned.3, 19.25-20.00u.

3Doc: U2 - Achtung Baby. Brits/Amerikaanse documentaire (From the Sky Down) uit 2011, over het ontstaan van het album Achtung Baby (1991) van de Ierse rockgroep U2. Na twintig jaar successen had de groep het gevoel haar hoogtepunt bereikt te hebben. De band wist zich met het album muzikaal te vernieuwen. Ned.3, 22.00-23.35u.

Amusement

Nieuwjaarsconcert (I). Registratie van het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, afgewisseld met beelden van het balletgezelschap van de Staatsopera en Volksopera onder choreografie van de Italiaan Davide Bombana. Traditioneel commentaar van Joop van Zijl. Ned.1, 11.15-13.45u.

Homeland. 12-delige Amerikaanse dramaserie van de makers van 24 was in de VS een groot succes. Wantrouwen is het thema van deze serie, waarin Claire Danes als CIA-agente vermoedt dat een Amerikaanse soldaat (Damian Lewis), als een held teruggekeerd na acht jaar vermist te zijn geweest, overgelopen is naar Al-Qaeda. Pilotaflevering van het eerste seizoen. Ned.3, 20.00-21.00u.

Nieuwjaarsconcert (II). Rechtstreeks verslag vanuit het Concertgebouw in Amsterdam van het optreden van het Nederlands Blazers Ensemble. Het thema van de uitvoering was dit jaar ‘Vreemde Vogels’. Ned.2, 20.15-22.00u.

Boer zoekt vrouw special. Special in twee delen van deze serie waarin Yvon Jaspers boeren en boerinnen aan mogelijke liefdes koppelde. Ze kijkt met een aantal boeren uit de vijf seizoenen terug. Ook aandacht voor de baby’s die de serie heeft ‘opgeleverd’. Deel 2 volgende week. Ned.1, 20.20-21.20u.