U2 goed voor 180 miljoen op concertpodia

Popgroep U2 was in 2011 de meest verdienende band in het concertcircuit. De 360° Tour van de Ierse band leverde wereldwijd bijna 232 miljoen dollar op (180 miljoen euro), zo meldt vakblad Pollstar. Zo’n 2,4 miljoen fans kochten voor de concerten een kaartje en betaalden daar gemiddeld 97,15 dollar voor (ruim 75 euro).

U2 verslaat nipt Take That: de reünietour van de Britse boyband, die voor het eerst in vijftien jaar weer optrad met Robbie Williams, leverde in de kaartverkoop 224 miljoen dollar op.

De topvijf wereldwijd bestaat verder uit de Amerikaanse band Bon Jovi (148,8 miljoen dollar), de Amerikaanse countryzangeres Taylor Swift (104,2 miljoen dollar) en de Britse zanger Roger Waters van Pink Floyd (103,6 miljoen).

In totaal waren de 25 best verkopende acts goed voor een omzet van 2,1 miljard dollar. In 2010 was dat vrijwel hetzelfde.

Omdat The Beach Boys, Fleetwood Mac, Black Sabbath en Van Halen komend jaar weer gaan toeren, verwacht het vakblad dat ook 2012 een goed jaar wordt. Madonna gaat waarschijnlijk op tournee om haar nieuwe album te promoten, en Justin Bieber gaat mogelijk toeren in de VS. Ook komt er misschien een tour van The Rolling Stones, die in 2012 – net als The Beach Boys – vijftig jaar bestaan.

Ten slotte bestaat de kans dat Adele weer gaat optreden nadat zij veel concerten had moeten afzeggen wegens problemen met haar stembanden. De Britse zangeres heeft inmiddels een operatie ondergaan om de problemen op te lossen. (AP)