Shell, de grootste van 5 stijgers

Shell is niet alleen het grootste concern van Nederland, het was dit jaar ook de grote winnaar op het Damrak. Dat kwam door de hogere olieprijs én door het zekere en royale dividendbeleid.

Shell is het bedrijf van de grote getallen. Een beurswaarde van 182 miljard euro, een productie van ruim 3,3 miljoen vaten (olie én gas) per dag, een nettowinst van 14,8 miljard euro, een omzet van 279 miljard euro (in dollars gemeten is dat ruim 1 miljard per dag). Er werken, in meer dan 90 landen, 93.000 mensen, die in 2010 bij 43.000 tankstations 145 miljard liter brandstof verkochten. Het is met afstand het grootst concern van het land – voor de helft natuurlijk met Britse wortels. In omzet gemeten is het de nummer 2 ter wereld – na het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart.

En dit jaar is Shell, ook nog eens de grote winnaar op het Damrak. Met een koerswinst van ruim 20 procent versloeg het alle andere hoofdfondsen uit de AEX-index. Sterker: er waren überhaupt maar vijf stijgers in het afgelopen, magere beursjaar. Zonder het aandeel Royal Dutch Shell, dat voor bijna 20 procent meeweegt in de index, zou de AEX dit jaar nog veel zwaarder zijn gevallen dan de bijna 12 procent daling waarmee het gisteren sloot.

Belangrijkste verklaring van het succes van de energiegigant: in onzeker tijden vluchten beleggers in aandelen die een zeker en royaal dividendbeleid voeren. In de afgelopen vijf jaar keerde Shell gemiddeld 40 procent van zijn nettowinst uit: steeds rond de 10 miljard per jaar.

Daarnaast profiteerde het concern natuurlijk van de stijging van de olieprijs, dit jaar extra opgedreven door de onrust (en dus lagere productie) in het Midden-Oosten. Overigens profiteerde niet alleen de belegger van het succes van Shell, ook de consument. Uit data van de vergelijkingssite brandstofprijzen.info blijkt dat Shell de hogere olieprijs niet automatisch doorberekent aan de pomp. Waar een vat ruwe olie in dollars dit jaar met 12,6 procent steeg, werd een liter Euro95 bij Shell slechts 4,3 procent duurder.

    • Philp de Witt Wijnen