Samoa verhuist en is voortaan eerste land dat Nieuwjaar viert

Ook Australië en Nieuw-Zeeland haalden 2012 inmiddels binnen met fraai vuurwerk zoals hier bij de Harbour Bridge en het Opera House in Sydney. Foto Reuters / Daniel Munoz

Samoa heeft als eerste land ter wereld het nieuwe jaar ingeluid. De eilandengroep is naar de andere kant van de datumgrens overgestoken en viert daarom vanaf nu als eerste land ter wereld Nieuwjaar.

Om klokslag 00.00 uur op 29 december reisden de inwoners van Samoa vooruit in de tijd, naar 31 december. De switch, die ook geldt voor het naburige Tokelau, is bedoeld om het zakendoen met belangrijke handelspartners in de regio, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, te vergemakkelijken. De tijdreis betekent daarnaast dat de inwoners van Samoa en Tokelau voortaan als eersten ter wereld het nieuwe jaar inluiden in plaats van als laatsten.

Het naburige Amerikaans Samoa houdt vast aan zijn plek aan de oostkant van de datumgrens. De beide Samoa’s waren aan de westkant ingedeeld tot 1892, toen een Amerikaanse investeerder de eilanden van het economische voordeel van een switch naar het oosten wist te overtuigen. Destijds deed de archipel voornamelijk zaken met de Verenigde Staten en Europa. Dezelfde argumenten waren voor de regering in Apia nu aanleiding om terug te switchen.

De Samoanen en de vele toeristen feestten uitbundig. De stranden waren afgeladen met feestvierders. Volgens de politie verliepen de vieringen vlekkeloos en waren er geen problemen.

    • Jules Seegers