Rotterdams onderzoek noopt WHO tot waarschuwing vogelgriepvirus

Ruimen van gevogelte naar aanleiding van vogelgriep, hier op archiefbeeld. Foto AFP / Leon Neal

Onder meer vanwege onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie dat gevaarlijke informatie over het vogelgriepvirus in verkeerde handen kan vallen. De WHO maakt zich ‘ernstige zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen’ als de resultaten van de studie gebruikt worden om biologische wapens te maken.

Wetenschappers hebben een variant van het dodelijke virus gecreëerd die ook van mens op mens kan overspringen. Ook het risico op per ongeluk vrijkomen van dit gemuteerde virus baart de organisatie zorgen.

Toch zouden alle geloofwaardige onderzoekers toegang moeten hebben tot de wetenschappelijke studie, vindt Keiji Fukada, de belangrijkste griepexpert van de WHO. Daardoor kunnen ze onderzoek doen hoe een pandemie van het dodelijke H5N1-virus voorkomen kan worden.

Publicatie van onderzoek gecensureerd

Eerder maakte een Amerikaanse commissie al bezwaar tegen het vrijgeven van de volledige onderzoeksresultaten. Volgens de National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) zouden de gegevens misbruikt kunnen worden door kwaadwillenden.

Ondanks hun bedenkingen besloten de onderzoekers de publicatie van hun onderzoek te censureren. Mensen raken zelden besmet met het vogelgriepvirus. Het treft vooral mensen die zeer nauw in contact komen met gevogelte. Mensen die het virus oplopen, overlijden in zestig procent van de gevallen.

    • Jules Seegers