Romney ligt op kop in Iowa

De eerste test voor de Republikeinse presidentskandidatuur is een nek-aan-nek race, zo suggereert een opiniepeiling. Op 3 januari zijn er Republikeinse voorverkiezingen in de staat Iowa. Volgens een gisteren gepubliceerd onderzoek van NBC/Marist heeft Mitt Romney, oud-gouverneur van Massachusetts, 23 procent van de mensen die willen gaan stemmen achter zich, tegen 21 procent voor Ron Paul, een Congreslid uit Texas.

Op de derde plaats in deze peiling komt Rick Santorum, voormalig senator uit Pennsylvania. Hij staat op 15 procent en zijn aanhang lijkt te groeien. Santorum heeft de laatste weken veel aandacht besteed aan Iowa, in de hoop dat zijn sociaal-conservatieve boodschap aansluit bij evangelische christenen in die staat.

Andere kandidaten zijn Rick Perry, de gouverneur van Texas, met 14 procent, en voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, met 13 procent. Beide kandidaten kampen met een slinkende aanhang. Gingrich heeft problemen in zijn campagneteam. Perry – die hoon oogstte toen hij zich tijdens een tv-debat zijn eigen voornemens niet wist te herinneren – heeft de afgelopen dagen tientallen vrijwilligers uit Texas laten komen om te voorkomen dat hij als verliezer uit de verkiezing in Iowa komt. (Reuters)

Wie verslaat Obama? pagina 22-23