PostNL ging in de uitverkoop

Duizenden banen sneuvelden bij de posterijen. Ondanks die sanering hadden beleggers geen vertrouwen in het nieuwe aandeel Post NL. Toch is de leiding optimistisch.

Het had zo’n feestelijk jaar moeten zijn: na decennia van fusies en afsplitsingen kwamen de Nederlandse posterijen weer op eigen benen te staan. Onder de moderne naam PostNL werd de posttak los gemaakt van TNT en kreeg eind mei ook een eigen notering op de Amsterdamse beurs.

De achtergebleven exprestak heette voortaan TNT Express. Beide concerns werden opgenomen in de AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak.

Erg vrolijk is het zelfstandig bestaan van beide voormalige staatsbedrijven – ooit onderdeel van KPN – niet verlopen. PostNL kampt met de gevolgen van verdere liberalisering van de postmarkt. De maatregelen om tegen de opkomende en goedkopere concurrentie op te boksen laten zich raden: saneren, taken afstoten, kosten besparen. In het afgelopen jaar sloot het laatste postkantoor zijn deuren en dochterbedrijf Netwerk VSP (een prijsvechter voor zakelijke post) werd geliquideerd. Gevolg: opnieuw vijfduizend banen opgedoekt. Die reductie komt bovenop het al eerder aangekondigde schrappen van tienduizend postbezorgers.

Beleggers zagen weinig lichtpuntjes en zetten het aandeel massaal in de uitverkoop. Gevolg: PostNL is sinds de eerste notering op 26 mei ruim 70 procent van zijn waarde kwijt geraakt. Ironisch genoeg leed het postbedrijf een extra verlies op het belang dat het nog heeft in voormalig zusterbedrijf TNT Express. De koersdaling daarvan (inmiddels zo’n 37 procent) vergde in november een afboeking van 740 miljoen euro. Het duwde PostNL in het derde kwartaal in de rode cijfers. Niettemin is de bedrijfstop optimistisch. Die zegt dat de knauw die PostNL op de beurs heeft gelopen niet helemaal aan de eigen resultaten ligt, maar ook aan turbulentie op de financiële markten. In de reorganisatie van het concern ligt het management op schema, zei financieel directeur Jan Bos begin november in deze krant. Het bedrijfsresultaat van het postbedrijf over het gehele kalenderjaar zal weliswaar lager zijn dan in 2010, maar hóger dan eerder was verwacht.

    • Philip de Witt Wijnen