Obama ondertekent omstreden sanctiewet Iran

Obama gaat akkoord met een strenge sanctiewet tegen Iran. Foto AP / Manuel Balce Ceneta

Obama heeft een ingrijpend wetsvoorstel ondertekend, dat onder meer nieuwe sancties inhoudt tegen financiële instellingen die handel drijven met de centrale bank van Iran. Dat meldt persbureau Reuters.

Het wetsvoorstel heeft tot doel om de olie-inkomsten in Teheran te verminderen. Het Amerikaanse Congres heeft twee weken geleden op eigen houtje besloten tot de verscherpte sancties.

Onze correspondent in de Verenigde Staten Guus Valk over het wetsvoorstel:

“De stap van het Congres tekent de, snel toenemende, vijandige stemming in Washington over Iran. Republikeinen en Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden vinden dat Obama te weinig doet om een einde te maken aan het nucleaire programma van Iran, dat volgens hen bedoeld is om atoomwapens te ontwikkelen.

De Iraanse Centrale Bank is het belangrijkste instituut voor Irans olie-export. Iran is de vijfde olie-exporteur ter wereld, en sancties tegen de Centrale Bank zou de olieprijs mogelijk huizenhoog opstuwen. Dat zou de Amerikaanse economie vermoedelijk harder treffen dan die in Iran, want Iran zal haar olie naar verwachting gewoon tegen een hogere prijs exporteren. Amerikaanse consumenten, zeer gevoelig voor de benzineprijs, zullen dat meteen merken.

Bovendien is het een illusie dat de handel echt stil komt te liggen, laat staan dat het Iran ertoe beweegt het atoomprogramma op te geven, zeggen deskundigen.”

    • Marije Willems