Niks op tv? Kijk de tien beste series van 2011

Recensent Ron Rijghard kiest de beste televisieseries op dvd die in 2011 in Nederland zijn uitgebracht.

1 The Good Wife, seizoen 1

In de beste tv-serie van 2011 probeert een vrouw van middelbare leeftijd een leven voor zichzelf te beginnen, weg uit de schaduw van haar man, voor wie ze zich jarenlang heeft weggecijferd. Zij is the good wife, de echtgenote die nog naast haar man staat voor de camera’s en de salvo’s flitslicht als hij publiekelijk zijn ambt van officier van justitie neerlegt, nota bene wegens zijn ontrouw aan haar.

The Good Wife is een rijkgeschakeerd drama over overspel, scheiding, opnieuw beginnen en identiteit, en in bredere zin over macht en media. Met haar subtiele, kleine spel en haar schijnbaar ongenaakbare schoonheid speelt Julianna Margulies (in de jaren 90 speelde ze zeven jaar in de ziekenhuisserie ER) hoe Alicia Florrick omgaat met haar nieuwe levensfeiten: dat iedereen over haar praat als de bedrogen echtgenote, terwijl ze herintreedt als advocate. Haar bitse collega Kalinda (Archie Panjabi) heeft de mooiste bijrol van het jaar.

2 Dexter, seizoen 4

Dexter stijgt in seizoen 4 naar nieuwe hoogtes. Dexter Morgan, de seriemoordenaar met het onnozele voorkomen, ontmoet een man die net als hij is: baan, gezin, killer. Dexter negeert de stem van zijn betere ik, zijn overleden vader, en zoekt uit hoe zijn evenknie denkt en leeft. De finale biedt een verrassing die weinig series aandurven; een badkamerscène die je nog lang zal heugen.

3 Big Bang Theory, seizoen 3

Jim Parsons is de grootste tv-komiek van dit moment in zijn rol van supernerd Sheldon, behept met autistische neigingen. In dit seizoen verovert zijn kamergenoot Leonard eindelijk Peggy, dat leuke, blonde buurmeisje. The Big Bang Theory laat zijn nerds ook werkelijk slim zijn, en dat levert talrijke puntige en originele grappen op.

4 Justified, seizoen 1

Hoofdrolspeler Raylan Givens is ultracool als de wereldse agent die voor straf dienst krijgt in het boerengebied waar zijn vader bekend is als beruchte misdadiger. Daar analyseert hij zijn woede. Het rechtlijnige denken van zijn personage zet zich voort in de stramheid van zijn loopje. Walton Goggins maakt van zijn tegenvoeter Boyd Crowder een goedgebekte, intens enge maniak.

5 Downton Abbey, seizoen 1

Na Cranford en Lark Rise to Candleford een volgend superbe historisch Brits drama. Boven in het kasteel wonen de rijken in weelde, beneden huizen de bedienden, maar veranderingen zijn op til: een burgerman die werkt voor zijn geld wordt hoofd van de aristocratische familie. Snedige dialogen, imponerende jurken en een wirwar van intriges zorgen voor televisie met de gloed van een haardvuur.

6 The Walking Dead, seizoen 1

Agent Rick Grimes ontwaakt uit zijn coma en ontdekt dat de wereld is overspoeld door zombies. Zijn vrouw en kind vindt hij bij een groepje overlevenden.

In deze schitterend vormgegeven, postapocalyptische wereld moeten ze het samen rooien. Spannende actiescènes met fraai gemaakte zombies worden afgewisseld met de roerige dynamiek van een groepje ongelijksoortige individuen dat nauwelijks nog hoop kent.

7 Luther, seizoen 1

Idris Elba excelleert als licht ontvlambare rechercheur, die een psychologisch kat-en-muisspel speelt met zijn prooien, maar een vrouw ontmoet die hem uiteindelijk de baas is.

8 Friday Night Lights, seizoen 2

Diepgravend drama over de jonge spelers van een American footballteam en hun families in het stadje Dillon. Trage, precieze televisie over grote en kleine menselijke problemen.

9 The Event

Duizelingwekkend complex verhaal over voorwereldlijk, menselijk volk dat terug is op aarde. Wervelende actieserie met sciencefictionelementen, gemaakt voor de liefhebbers van Lost en 24. Krijgt helaas geen tweede seizoen.

10 Borgen, seizoen 1

Je wordt de eerste vrouwelijke premier van Denemarken, maar wat spreek je af met je man? Na een minder geloofwaardige start in de eerste afleveringen ontwikkelt deze Deense serie over ambities, idealen en macht zich tot een scherp steekspel op drie fronten: thuis, in de media en in de politiek.

    • Ron Rijghard