Nigeria kondigt noodtoestand af

Women weep over their loved ones who died in the Christmas day bomb explosion at St. Theresa's Catholic church in Madalla, just outside the capital Abuja December 31, 2011. Nigerian President Goodluck Jonathan visited the church on Saturday and vowed to "crush the terrorists" who set off a series of bombs across Nigeria on Christmas Day, killing at least 37 people. REUTERS/Afolabi Sotunde
Women weep over their loved ones who died in the Christmas day bomb explosion at St. Theresa's Catholic church in Madalla, just outside the capital Abuja December 31, 2011. Nigerian President Goodluck Jonathan visited the church on Saturday and vowed to "crush the terrorists" who set off a series of bombs across Nigeria on Christmas Day, killing at least 37 people. REUTERS/Afolabi Sotunde Vrouwen rouwen om het verlies van hun dierbaren die omkwamen bij de aanslag op een katholieke kerk in Madalla op Eerste Kerstdag. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

In vier deelstaten van Nigeria is vandaag de noodtoestand afgekondigd. Dat heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan bekendgemaakt. Het land werd recent getroffen door een serie aanslagen. De extremistische islamitische sekte Boko Haram is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van het geweld.

Jonathan heeft ook opdracht gegeven om de grenzen te sluiten rondom de geplaagde deelstaten.

“Wat begon als een sektarische crisis in de noordoostelijke delen van het land is langzaamaan verworden tot terroristische activiteiten.” - Jonathan

Boko Haram heeft onder andere de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen op Eerste Kerstdag die aan zeker 42 mensen het leven hebben gekost.

De bevolking zit klem tussen het terreur en de repressie van de staat

Volgens onze correspondent Koert Lindijer gedijt het terrorisme door de verdeeldheid in Nigeria:

“Twee weken geleden presenteerde Jonathan een begroting van 5,5 miljard dollar voor het leger en de geheime diensten, ongeveer eenvijfde van de jaarlijkse begroting. Door gigantische bedragen aan veiligheid te besteden hoopt de president de toenemende dreiging van Boko Haram een halt toe te roepen. Maar de strategie werkt niet.

De verschillende onderdelen van het veiligheidsapparaat concurreren met elkaar om financiering. Binnen de diensten wedijveren het overwegend islamitische noorden en het goeddeels christelijke zuiden met elkaar om invloed. En komt het leger in actie, dan blijft de reactie meestal beperkt tot represailles tegen vermeende aanhangers van de terreurgroep, vaak gewone burgers. Zo voelt de bevolking zich misbruikt door zowel terroristen als regering. In deze vicieuze cirkel van geweld en onderontwikkeling kan Boko Haram steeds gemakkelijker opereren.

Boko Haram pleegt vrijwel dagelijks aanslagen en opereert steeds professioneler, waardoor ordetroepen en veiligheidsdiensten in Nigeria het onderspit delven.”

    • Marije Willems