Nieuwe onderklasse

Tot mijn verbazing wordt er vrijwel geen aandacht besteed aan de komende ingreep in de bijstand.

Staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken, VVD) wil het stapelen van uitkeringen in de bijstand tegengaan. Hiermee worden andere inkomsten gekort op de uitkering in een gezin dat van de bijstand moet leven.

Inwonende jongeren met een eigen inkomen raken dit kwijt doordat het in zijn geheel gekort wordt op de uitkering van de ouder, veelal de moeder. Tegen deze ouders zegt de staatssecretaris dan dat ze maar werk moeten zoeken. Dit klinkt wel erg gemakkelijk in een tijd van hoge en toenemende werkloosheid.

De jongeren wordt elk uitzicht op het opbouwen van een zelfstandig bestaan ontnomen. Hun inkomen zijn ze direct kwijt, dus ze werken voor niets. Welke motivatie hebben zij dan om aan het werk te gaan?

Werk zou moeten lonen, wordt telkens beweerd, maar blijkbaar niet als je (ouder) in de bijstand zit. Als er al niet van een onderklasse sprake is, wordt ze op deze manier wel gecreëerd. Over enige tijd zal de staatssecretaris wel weer klagen over het grote aantal mensen in de bijstand, als rechtvaardiging voor verdere bezuinigingen.

Mensen in de bijstand horen niet bij het electoraat van de VVD en bovendien zijn ze toch niet productief, dus wat maakt dat uit.

J. Koopman

Zeist

    • J. Koopman Zeist