Macht Kim Jong-un breidt zich uit, nu ook opperbevelhebber leger

Beeld van de rechtstreekse tv-uitzending van de uitvaart van Kim Jong-il eerder deze week. Jong-un bleef ogenschijnlijk stoïcijns. Foto Reuters

Kim Jong-un is officieel benoemd tot opperbevelhebber van het Noord-Koreaanse leger. Dat heeft het land vandaag bekendgemaakt. Met deze benoeming verstevigt de greep van de zoon van de deze maand overleden Kim Jong-il op Noord-Korea.

Jong-il zou in oktober hebben aangegeven dat zijn zoon hem als opperbevelhebber moest opvolgen. Vorige week werd zijn zoon al gevraagd het leiderschap over de strijdkrachten op zich te nemen.

De afgelopen dagen had de nog geen 30 jaar oude Kim Jong-un - zijn exacte leeftijd is onbekend - al een reeks titels gekregen. Dat hij nu ook is benoemd tot opperbevelhebber, en de verkondiging daarvan door het machtige politbureau van de communistische partij, wijst erop dat hij snel aan macht wint. Zijn benoeming wordt gezien als een ontkiemende persoonlijkheidscultus, zoals die ook om zijn vader en grootvader bestaat.

Als opperbevelhebber van het Noord-Koreaanse leger heeft Jong-un een behoorlijk aantal troepen onder zijn hoede. Het land met 24 miljoen inwoners heeft een leger met een omvang van ongeveer 1,2 miljoen militairen, het vierde grootste leger ter wereld.

Over het algemeen wordt aangenomen dat Kim Jong-un achter de schermen de macht deelt met zijn oom en tante. De jongste van zijn naar verluidt drie zoons zou nog niet klaar zijn voor het leiderschap.

    • Jules Seegers