Maar wie moet Obama straks verslaan?

In de Verenigde Staten is 2012 verkiezingsjaar. Wie is de favoriet van de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen in november? De stemronde in de staat Iowa dinsdag is de eerste test die ertoe doet. tekst Guus Valk

Behalve Romney, Gingrich en Paul hebben de Republikeinen nog vier andere presidentskandidaten. Dat zijn Michele Bachmann (Waterloo, Iowa, 1956), Rick Santorum (Winchester, 1958), Rick Perry (Paint Creek, 1950) en Jon Huntsman (Palo Alto, 1960). Bachmann won in augustus een belangrijke opiniepeiling in Iowa en heeft aanhang onder ontevreden Tea Party-aanhangers. Santorum profileert zich vooral als sociaal-conservatief politicus. Perry gold als de Republikeinse favoriet maar na blunders in debatten en openbare optredens liep zijn populariteit flink terug. Huntsman geldt als de meest gematigde kandidaat. Hij voert geen campagne in Iowa, maar gokt op New Hampshire, waar op 10 januari voorverkiezingen worden gehouden.

    • Guus Valk