Kortkolom kunst

Bambi en Chaplin in staatsarchief van VS

Rotterdam. De thriller The Silence of the Lambs uit 1991 en Walt Disney’s Bambi uit 1942 behoren tot de 25 films die dit jaar door de Amerikaanse overheid zijn geselecteerd voor het nationale filmregister. De films zijn aangewezen door de nationale bibliotheek van de VS. Ook The Kid van Charlie Chaplin uit 1921 en Faces van John Cassavetes uit 1968 gaan het archief in. De nieuwste film die is toegevoegd is Forrest Gump van Robert Zemeckis uit 1994. De bibliotheek maakte een keuze uit 2.228 films die door burgers werden aangedragen. De films die door de bibliotheek worden uitgezocht moeten van cultureel, historisch of esthetisch belang zijn en minstens tien jaar oud. In totaal zijn 550 films gearchiveerd. (Novum, AP)

Archieven Guthrie openbaar gemaakt

OKLAHOMA CITY. De geschriften, opnames en kunstwerken van Woody Guthrie (1912-1967) zijn aangeschaft door een liefdadigheidsinstelling. De George Kaiser Family Foundation wil de collectie van de Amerikaanse folkzanger tentoonstellen in een op te richten Woody Guthrie-centrum. De archieven moeten tegen eind volgend jaar te zien zijn in Tulsa, de tweede stad van Guthrie’s geboortestaat Oklahoma. Het centrum moet opengaan op de honderdste verjaardag van de in 1967 overleden muzikant. Guthrie is onder andere bekend van zijn lied ‘This Land is Your Land’, waarvan de handgeschreven tekst te zien zal zijn in Tulsa. (Novum, AP)