Ivoorsmokkel bedreigt de Afrikaanse olifant

2011 was het slechtste jaar voor de Afrikaanse olifant sinds in 1989 de handel in ivoor werd verboden. Dit stelt Traffic, een organisatie die de handel in wilde dieren volgt. Ivoor uit Afrika wordt vooral naar Azië gesmokkeld. Door de stijgende welvaart in landen als China neemt daar de vraag naar decoratief ivoor toe. Vanuit Azië is de afgelopen jaren een grote investeringsstroom naar het Afrikaanse continent op gang gekomen. Daardoor neemt ook de Aziatische invloed toe, wat de smokkel vergemakkelijkt.

Eerder deze maand ontdekten de Maleisische autoriteiten honderden olifantenslagtanden. De vracht ter waarde van 1,3 miljoen dollar was onderweg naar Cambodja.

Volgens het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn zijn dit jaar meer dan 3.000 olifanten gedood voor hun ivoor. Naar schatting leven er in Afrika tussen de 470.000 en 700.000 olifanten. De directeur van het olifantenprogramma van het fonds zegt dat de stroperspraktijken „alarmerende vormen” aannemen in Tsjaad, Congo, Kenia, Mozambique en Tanzania. (AP)