Halsema: GroenLinks worstelt

Oud-partijleider van GroenLinks Femke Halsema ziet haar partij „worstelen”, en dat doet haar „pijn”. De worsteling van de partij heeft volgens Halsema ten dele te maken met Jolande Sap, haar opvolgster. In een eerste interview sinds haar vertrek in december 2010 zegt Halsema dat haar opvolgster nog „politieke intuïtie” moet ontwikkelen. „Ik heb Jolande voorspeld dat ze het moeilijk zou krijgen. Omdat ik me goed realiseer dat ik het ook heel moeilijk heb gehad in het begin.”

Sap zelf noemde begin november de leiderschapswissel ook als een van de oorzaken voor de lage peilingen waar GroenLinks sinds enkele maanden mee kampt. „Ik volgde iemand op die op het hoogtepunt was van haar populariteit.”

Halsema wijst op het gevaar dat slechte peilingen knagen aan het zelfvertrouwen van een politicus. Bovendien zijn journalisten alleen bij goede peilingen werkelijk geïnteresseerd in de standpunten van een politicus. „Sta je op verlies, dan is de eerste vraag die een journalist stelt: het gaat niet goed, hè? Hoe komt dat?”

In het interview spreekt Halsema ook over haar ambivalente relatie met de eigen achterban. „Activisme als levensstijl, daar houd ik niet van.”

Stekelige persoonlijkheid: pagina 14

    • Pieter van Os