Hackers publiceren privégegevens

Leden van hackersgroep Anonymous hebben een bestand gepubliceerd met daarin onder meer de privégegevens en creditcardnummers van 270 Nederlanders. De data werden buitgemaakt tijdens een inbraak op de servers van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor, eerder deze week.

Het gaat om informatie van in totaal 860.000 personen, van wie inlognamen en wachtwoorden zijn bewaard. Die werden door Stratfor met een makkelijk te kraken methode van versleuteling bewaard.

In een tekstbestand van 30 MB staan daarnaast niet alleen de creditcardnummers van honderdduizenden klanten vermeld, maar ook hun zogeheten CVC-codes. Zo kunnen ook onbevoegden betalingen verrichten. De hackers zouden bij wijze van protest al geld overgemaakt hebben naar goede doelen.

Een deel van de getroffen Stratfor-klanten, onder wie politici en journalisten, is eerder deze week al gewaarschuwd door hun bank dat hun creditcards uit voorzorg geblokkeerd waren.

Anonymous is een ongeorganiseerde groep ‘hacktivisten’ die wereldwijd computers aanvallen, meestal met een politieke bedoeling. In het geval van Stratfor ging het er mede om te bewijzen dat het bedrijf slordig omging met de privégegevens van zijn klanten.

Vorig jaar viel Anonymous webdiensten aan die het Wikileaks-initiatief probeerden te dwarsbomen. Daarnaast heeft de beweging banden met de Occupy-groepen.