Grote oppositiegroepen Syrië eindelijk verenigd tegen Assad

Waarnemers van de Arabische Liga nemen foto's van demonstraties in Adlb gisteren. Foto Reuters

Twee oppositiegroepen in Syrië hebben een ontwerpovereenkomst getekend over het opzetten van een democratie na de val van het regime. Persbureau AP meldt dat het gaat om de twee grootste groeperingen waarmee het verbond de meest serieuze poging tot nu toe is om één blok te vormen tegen Bashar al-Assad.

De Nationale Syrische Raad, een van de grootste oppositieorganisaties, en de Nationale Coördinator voor Democratisering verklaren volgens AP gisteravond in Kairo hun handtekeningen te hebben gezet. Beiden zeggen het regime volledig te willen afschaffen en een democratie van Syrië te willen maken.

Volgens de VN zijn er inmiddels meer dan vijfduizend doden gevallen bij het door regeringstroepen gewelddadig neerslaan van de opstand. Gisteren zouden honderdduizenden de straat op zijn gegaan om te protesteren. Dit aantal was extra hoog omdat de betogers de inmiddels aanwezige waarnemersmissie van de Arabische Liga wil laten zien hoe groot de opstand is. Het leger zou 22 mensen gedood hebben, aldus AP.

Waarnemers aanwezig en toch gaat het geweld door:

    • Jules Seegers