Groeien in online veiligheid

Cloud computing en computerveiligheid zijn snelgroeiende markten. Maar het vertrouwen in de cloud kreeg een tik door de uitval bij Amazon en anderen. Het hacken van Sony’s PlayStation Network, onderstreepte de behoefte aan betere veiligheidsmaatregelen. Het opslaan van gegevens en het laten draaien van software op externe servers betekent dat bedrijven niet van tevoren hoeven te investeren. Zij betalen voor wat ze nodig hebben, en kunnen makkelijk uitbreiden' Vandaar de snelle groei die wordt voorspeld door onderzoeksfirma Forrester, die de markt in 2012 op ruim 60 miljard dollar inschat.

Maar het feit dat Amazon in april dagenlang uit de lucht was, zou een waarschuwing moeten zijn. Zelfs als je rekening houdt met een klein beetje uitval zouden de diensten die door Amazon en andere grote aanbieders van webservers nog steeds betrouwbaarder en goedkoper kunnen zijn dan wat kleine bedrijven onafhankelijk van elkaar kunnen bewerkstelligen. Maar als er echte problemen zijn, zitten de klanten wel meteen met de gebakken peren.

En dan is er nog de kwestie van de veiligheid. De hack van tientallen miljoenen accounts van gebruikers van Sony PlayStation kostte Sony 170 miljoen dollar. Dit soort risico's is één van de redenen dat PricewaterhouseCoopers (PWC) de markt voor computerveiligheid, circa 60 miljard dollar, nog steeds met 10 procent op jaarbasis ziet groeien.

Maar computerveiligheid is een veranderlijke aangelegenheid. Bedrijven die hun werknemers vroeger BlackBerries van Research In Motion (RIM) gaven, voelden zich meestal veilig. Maar RIM verliest in rap tempo terrein aan concerns als Apple en Google, die smartphones op de markt brengen die steeds vaker het eigendom zijn van de werknemers zelf, en niet van hun werkgevers. Dat is helemaal niet zo veilig en voor 2012 als een potentieel probleemgebied geïdentificeerd door firma's als Cisco Systems en dochteronderneming McAfee van Intel.

Deze ICT-bedrijven moeten zich kunnen verdedigen tegen online bedreigingen als ze willen dat hun klanten met vertrouwen investeren. PwC verwacht dat de overnames in de computerveiligheidssector verder zullen toenemen. Voor firma’s die actief zijn op het gebied van cloud computing en computerveiligheid, en de ontwikkelingen niet kunnen bijbenen, is het opkopen van andermans technologie een manier om aansluiting te houden.

Richard Beales

Vertaling Menno Grootveld

    • Richard Beales