Francella gaf leiding

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

None

Francella Hakvoort (53), eigenares van gezelschapsbureau voor ouderen Freule Fran, nam vanaf 16 maart 1996 samen met Robert Timmers (53), senior-personeelsadviseur, de telefoon aan in het Fokker Informatiecentrum op het Atlaskantoor in Amsterdam.

„Onze opdracht was ontslagen werknemers telefonisch zo goed mogelijk te informeren. Zes weken voor de mogelijke faillissementsdatum werd een werkgroep van zes gevormd met mij als projectleider. Dwars door bestaande hiërarchieën heen gaf ik als jonge personeelsmanager ineens leiding aan collega’s tegen wie ik altijd opkeek.

„Fokker was een bijzonder bedrijf; een soort Gentlemen’s Club, waar je als werknemer Fokkeriaan was. Dat gebruikten we ook in de naam voor het informatiecentrum: ‘Helpdesk voor Fokkerianen’. Ondanks de langdurige crisis geloofden velen binnen het bedrijf nog dat het goed kwam. In de werkgroep begrepen wij dat onze voorbereidingen waarschijnlijk niet voor niets waren.

„Op 15 maart werd het faillissement uitgesproken. Een dag later, op zaterdag, kreeg iedereen per koerier z’n ontslagbrief: alle 5.667 werknemers raakten hun baan kwijt. Vanaf ’s ochtends vroeg zaten wij klaar om telefonische vragen te beantwoorden. Dat duurde enkele dagen. Onze belangrijkste stelregel was geen onduidelijkheden verkopen. Wist je iets niet, dan zocht je het uit. De verwachte emotionele reacties waren er nauwelijks. De meeste vragen gingen over hoe een WW-formulier in te vullen. Velen dachten nog steeds dat het goed kwam. Fokker kon eenvoudigweg niet stuk.

„Vooraf had ik toestemming gevraagd te fotograferen. Ik schoot een hele reeks zwart-witfoto’s en maakte daarvan een album. Dat doe ik al mijn hele leven; heb er inmiddels al over de zestig. Het Fokker-album is nummer 21, heeft een zwarte kaft en draagt de titel ‘Een droom is vervlogen’. Op de meeste foto’s staan collega’s, mijn lot als fotograaf. Maar op het laatste beeld zit ik thuis in mijn bed. Die foto is van the day after en gemaakt door mijn man. De lieverd bracht mij ontbijt op bed; een dienblad met daarop champagne, rozen en mijn eigen ontslagbrief.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard