Februari Medellín

Colombia.M}d}ville.2011. Metrocable Contact email: New York : photography@magnumphotos.com Paris : magnum@magnumphotos.fr London : magnum@magnumphotos.co.uk Tokyo : tokyo@magnumphotos.co.jp Contact phones: New York : +1 212 929 6000 Paris: + 33 1 53 42 50 00 London: + 44 20 7490 1771 Tokyo: + 81 3 3219 0771 Image URL: http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&IID=2TYRYDBXJN71&CT=Image&IT=ZoomImage01_VForm
Colombia.M}d}ville.2011. Metrocable Contact email: New York : photography@magnumphotos.com Paris : magnum@magnumphotos.fr London : magnum@magnumphotos.co.uk Tokyo : tokyo@magnumphotos.co.jp Contact phones: New York : +1 212 929 6000 Paris: + 33 1 53 42 50 00 London: + 44 20 7490 1771 Tokyo: + 81 3 3219 0771 Image URL: http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&IID=2TYRYDBXJN71&CT=Image&IT=ZoomImage01_VForm

De metrokabelbaan van Medellín. Fotograaf Thomas Dworzak bezocht in opdracht van het Franse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking Medellín, de tweede stad van Colombia. Hij moest de gevolgen van de aanleg van een metrokabelbaan vastleggen die mede door het agentschap is gefinancierd. „Medellín”, zegt Dworzak door de telefoon, „was in de jaren negentig was een van de gevaarlijkste steden ter wereld, vol drugs, geweld en armoede, met zesduizend moorden per jaar. Sommige barrios waren onbegaanbaar voor buitenstaanders. Nu is er een metrokabelbaan. Mensen komen op plekken waar ze vroeger nooit konden komen. De stad is beter begaanbaar en bedrijven zijn niet langer alleen in het centrum gevestigd.”

De serie met reizigers in de cabine vindt Dworzak zelf het leukst. „Mijn camera zette ik op het perron en ik maakte een foto voordat de deuren sloten. Het is net een lijst waar steeds nieuwe mensen in stappen. Ik heb veel met de reizigers gesproken. In zo’n kleine ruimte ontstaat al snel een intieme sfeer. Ik heb de wildste verhalen gehoord over wat mensen hebben meegemaakt – hoe bendes de straten afstroopten, hoe agenten na het ingaan van de avondklok schoten op alles wat bewoog. Het is er nu veel veiliger.

„De mensen die ik heb gesproken, heb ik niet gefotografeerd. Dan verstoor je het moment. Dat is de makke van fotografie: zodra je de camera erbij pakt, verandert de relatie. Ik ben als fotograaf het liefst zo onzichtbaar mogelijk, een fly on the wall.” Foto’s Thomas Dworzak