FC Sion van 31 naar -5 punten in competitie

FC Sion moet de competitie na de winterstop hervatten met -5 punten. Dat is het gevolg van de 36 punten aftrek die de Zwitserse voetbalbond de club gisteren heeft opgelegd. Sion, dat 31 punten had in de Super League, werd door de SFV gestraft voor het opstellen van niet-speelgerechtigde spelers in tien gewonnen competitiewedstrijden en twee bekerduels.

De Zwitserse bond nam de maatregel na uitspraken van de UEFA en het internationaal sporttribunaal CAS. Die stelden dat Sion een door de FIFA opgelegd transferverbod had geschonden met het aantrekken van zes spelers. Voor alle wedstrijden waarin een of meer van de zes spelers speelden, is Sion punten kwijtgeraakt.

De FIFA had gedreigd met een algehele schorsing van het Zwitserse voetbal als de bond voor 13 januari geen stappen zou ondernemen tegen Sion. De club noemde dat donderdag „onaanvaardbare chantage” en diende een klacht in bij de rechtbank in Zürich. Eerder werd Sion uitgesloten van de Europa League omdat het in de voorronde met de niet-speelgerechtigde spelers was aangetreden.

Sion moet in de tweede seizoenshelft, die begint op 4 februari, zestien punten inlopen op de huidige hekkensluiter, Lausanne. Wil de club degradatie ontlopen, dan moet het zelfs negende worden en 24 punten goedmaken op Grasshoppers. Sion kreeg geen reglementaire nederlagen opgelegd en staat daardoor wel in de kwartfinales van de Zwitserse beker. (Novum)