Extra bezuinigingen in Spanje wegens tegenvaller

De nieuwe rechtse regering in Spanje heeft gisteren lastenverzwaringen en extra bezuinigingen aangekondigd nu het begrotingstekort over 2011 fors hoger blijkt uit te vallen dan verwacht.

Het kabinet van de vorige week aangetreden premier Mariano Rajoy schat dat het tekort dit jaar uitkomt op 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is 2 punten boven de doelstelling van 6 procent die Brussel aan de vorige socialistische regering-Zapatero aan Brussel had opgelegd. In 2010 bedroeg het tekort 9,4 procent.

De financiële tegenvaller dwingt premier Rajoy meteen een belangrijke verkiezingsbelofte te breken. Tijdesn de campagne stelde de leider van de Volkspartij (PP) de overheidsfinanciën op orde te kunnen brengen zonder de belastingen te verhogen. Maar gisteren maakte zijn vicepremier Soraya Sáenz de Santamaria na afloop van de laatste ministerraad van het jaar bekend dat „onvoorziene, buitengewone maatregelen nodig zijn”.

Zo zal de inkomstenbelasting in 2012 en 2013 verhoogd worden, met name voor de hogere inkomensgroepen. Ook de onroerendezaakbelasting voor dure woningen gaat de komende twee jaar omhoog.

Daarnaast kondigde het kabinet 8,5 miljard euro besparingen aan. Zo verlengt het de maatregel van de vorige regering om de ambtenarensalarissen te bevriezen. Verder zullen overheidsfunctionarissen die vertrekken niet worden vervangen. Ook wordt de werkweek van rijksambtenaren verlengd van 35 naar 37,5 uur. Daarnaast wordt op alle ministeries eenvijfde van het aantal topfuncties geschrapt.

De pensioenen, die door Zapatero in mei 2010 werden bevroren, zal Rajoy wel ontdooien. Volgend jaar zullen ze met 1 procent stijgen. Het is echter de vraag of de premier daarmee zijn belangrijke verkiezingsbelofte inlost dat de pensioenen onder hem hun koopkracht behouden. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de inflatie 2,4 procent. En volgens de meeste ramingen zal de inflatie ook volgend jaar meer dan 1 procent bedragen.

Omdat Zapatero parlementair al te zeer verzwakt was om nog een begroting voor 2012 op te stellen, verlengde Rajoy gisteren de begroting van 2011 met drie maanden. In de loop van het eerste kwartaal van volgend jaar zal daardoor pas echt duidelijk worden welke bezuinigingen de nieuwe regering in petto heeft.

Tijdens de campagne heeft Rajoy steeds beloofd de door Europa opgelegde begrotingsdoelstellingen te zullen naleven. Van Brussel moet Spanje volgend jaar afsluiten met een tekort van 4,4 procent, om in 2013 op de Europese maximumnorm van 3 procent uit te komen. Het zou betekenen dat Rajoy alleen volgend jaar al circa 40 miljard euro moet bezuinigingen. Dit zal de economie verder afremmen. Dit terwijl het land al op het punt staat in een recessie terug te vallen, zo maakte de nieuwe minister van Economie, Luis de Guindos, maandag bekend.