Excuus-tweet over Mandela

De gezondheidstoestand van de oud-president Nelson Mandela (93) wordt zo koortsachtig in de gaten gehouden, dat in alle ijver gemakkelijk een foutje kan worden gemaakt. Vrijdag werd via een tweet van de Zuid-Afrikaanse radiopresentator Bob Mabena het foutieve bericht wereldkundig gemaakt dat de voormalige ANC-leider en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede opnieuw in het ziekenhuis was opgenomen.

Mabena kwam tot zijn voorbarige conclusie doordat hij dacht nieuwe televisiebeelden te zien van Mandela in het ziekenhuis, terwijl het in werkelijkheid ging om een oude opname, daterend van januari. Toen werd Mandela opgenomen met een infectie aan de luchtwegen.

De Zuid-Afrikaanse krant The Times nam het tweetbericht over en verspreidde het onder zijn 30.000 volgers. Presentator Mabena verontschuldigde zich toen hij zijn vergissing inzag: „Stomme fout. Ik had het moeten checken. Excuses”.

Na zijn verblijf in het ziekenhuis keerde Mandela juli terug naar het dorp Qunu, in het zuidoosten van Zuid-Afrika, waar hij opgroeide.

Twee weken geleden verwijderde de politie camera’s van de persbureaus AP en Reuters die gericht stonden op Mandela’s huis. De persbureaus zijn er op gespitst een nieuwe gang naar het ziekenhuis van Mandela niet te missen. (AFP, BBC)