Dit zijn de nieuwe gezichten van 2011

Het bestand Bekende Nederlanders wordt jaarlijks aangevuld. Als talkshowgast of onderwerp van nieuws treden ze uit de anonimiteit. Dit zijn de 32 nieuwkomers.

None

Een carrousel, dat is de meest gebruikte metafoor om de voortdurend wisselende stroom van bekende gezichten op televisie mee aan te duiden. Als je goed oplet, komen namelijk steeds dezelfde hoofden langs.

Het corpus wordt wel af en toe ververst, aangevuld met nieuwe BN’ers. Voor onze selectie uit de oogst van 2011 zijn we streng geweest: alleen namen die eind 2010 nog niet of nauwelijks bekend waren. mochten nu meedoen.

Om die reden viel Eva Jinek af, weliswaar met haar eigen zondagochtendtalkshow bij WNL gepromoveerd naar de eredivisie, maar ook in 2010 al volop besproken.

Ook de kwaliteitssprong van cabaretier Henry van Loon bleef buiten beschouwing, omdat hij voor 2011 al onderwerp was van een televisierecensie.

En wat te doen met Nederlanders die door hun dood in een klap beroemd werden? Het zou een beetje raar zijn geweest om spree killer Tristan van der V. of de op de fiets door een auto aangereden stand-up comedian Floor van der Wal dit jaar tot nieuwe BN’er uit te roepen, ook al is dat feitelijk wel het geval.

In bijna alle gevallen is de roem door Bekende Nederlanders bewust nagestreefd, zelfs of juist door hooligans als Wesley van W. Het is ook een eigen keuze van topambtenaar Kajsa Ollongren om uit de anonimiteit te treden, al komen we haar op televisie nog niet of nauwelijks sprekend tegen.

Alleen de eerste Amsterdamse rechter in het Wildersproces, mr. J.W. Moors, zal niet zo blij zijn geweest met zijn nieuwe status, net als gevallen topambtenaar Nurten Albayrak. Een andere celebrity tegen wil en dank, ‘ingenieur Paul’ van Royal Haskonig, slaagde er na de mislukte redding uit Libië in zijn anonimiteit en onbekende gezicht te handhaven.

Bij de ‘debutanten’ van 2011 zitten veel televisiesterren en andere prominenten uit de showwereld. Twee topkandidaten in de ultrapopulaire talentenjacht The Voice of Holland (RTL 4), Charly Lüske en Erwin Nyhoff, waren al voor het afgelopen jaar ruimschoots bekend, respectievelijk als musicalster en rockmuzikant in de marge.

Uiteindelijk hielden we 32 namen over. Van de hoofden in een medaillonnetje hiernaast behoort bijna de helft (14) aan mensen van onder de dertig (op 31 december 2011) en iets meer dan de helft (19) aan vrouwen.

Dat is in beide gevallen goed nieuws. De oververtegenwoordiging op televisie van mannen en ouderen in populaire televisieprogramma’s is al vaak geconstateerd en bekritiseerd, bijvoorbeeld in de telling door deze krant van ‘Talking Heads’ in 2008 en 2010.

En zijn het blijvertjes, die nieuwe showpaardjes op de televisiedraaimolen? Sommigen zeker: Dchar, Ollongren, Schouten. Stienen, Buwalda: daar kun je vrij veilig weddenschappen op afsluiten.

    • Hans Beerekamp