Demonstranten in Moskou opgepakt

Wearing riot gear police officers carry an opposition activist, who was detained while taking part in an unauthorized rally, at the Triumfalnaya Square in central Moscow on December 31, 2011. Members of the Russian opposition hold protests every 31st of a month in defense of Article 31 of the Russian Constitution which guarantees freedom of assembly. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Wearing riot gear police officers carry an opposition activist, who was detained while taking part in an unauthorized rally, at the Triumfalnaya Square in central Moscow on December 31, 2011. Members of the Russian opposition hold protests every 31st of a month in defense of Article 31 of the Russian Constitution which guarantees freedom of assembly. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV De oproerpolitie grijpt een oppositiebetoger vast bij een demonstratie op het Triumfalnayaplein in het centrum van Moskou. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

In Moskou heeft de politie vandaag zo’n zestig betogers opgepakt om te voorkomen dat zij een demonstratie zouden houden. De autoriteiten hadden geen toestemming voor de demonstratie gegeven.

Russische activisten hebben met elkaar afgesproken altijd op de 31e dag van een maand te demonstreren tegen de onderdrukking van burgerrechten door het Kremlin. In artikel 31 van de Russische grondwet wordt de vrijheid van vergadering gegarandeerd.

Naast Moskou, kwamen ook in andere Russische steden groepjes betogers bijeen.

De demonstraties op de 31e dag van een maand staan los van de recente golf van protest die losbrak na de parlementsverkiezingen van 4 december.

Het aanzien van ex-president en huidig premier Vladimir Poetin heeft een forse deuk opgelopen door de omstreden parlementsverkiezingen. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, verloor een kwart van de zetels en wist nog maar net een meerderheid in de Doema te houden. En dat terwijl wordt beweerd dat er in het voordeel van Verenigd Rusland is gefraudeerd.

Volg onze correspondent Michel Krielaars op Twitter voor de laatste ontwikkelingen.

    • Marije Willems