De stand van het land

Joseph Jacobus Maria ( Youp) van 't HEK (1954) Nederlandse cabaretier en columnist. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 23 september 2010
Joseph Jacobus Maria ( Youp) van 't HEK (1954) Nederlandse cabaretier en columnist. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 23 september 2010 ©Vincent Mentzel 2010

Youp van ’t Hek: De tweede viool. OudejaarsconferenceNed. 1, 22.15 - 23.35 uur

Een oudejaarsconference moet meer zijn dan wat we de rest van het jaar te horen krijgen. Youp van ’t Hek heeft het zelf gezegd: we verwachten van de conferencier niets meer of minder dan dat hij ons „de stand van het land” verklaart. En daarom zal vanavond weinig onbesproken blijven: van gebrek aan bereik, waarvan niet alleen onze mobieltjes last hebben, tot The Voice of Holland, van Verhagen, Leers en Bleker tot gedragsonderzoek, en van onze „kapot gegooglede” geheugens tot de kunst waarvoor we geen geld meer zeggen te hebben.

De tweede viool is Van ’t Heks zevende oudejaarsconference. De vorige dateert van 2008 en trok 2,6 miljoen kijkers. Ook toen waren de tijden dat de cabaretier op 31 december het hele volk aan zijn voeten verzamelde allang voorbij. De cijfers van de grote voorganger Wim Kan – acht miljoen kijkers in 1976 – zijn nu onnavolgbaar. Alles is gefragmentariseerd, en dus ook het kijkgedrag op de Oudejaarsavond. Cabaretiers met nationaal gezag bestaan niet meer. Zo zal de extra lange aflevering van de spelshow Ik hou van Holland bij RTL 4 voor velen een aantrekkelijk alternatief zijn. Of dat ook geldt voor de oudejaarsconference van debutant Beau van Erven Dorens (SBS 6) laat zich minder makkelijk voorspellen.

Van ’t Hek heeft hoog muzikaal bezoek: naast zijn vier begeleiders speelt ook violiste Emmy Verhey mee. Veel meer dan achtergrondmuziek levert ze niet, maar haar herfstige melodielijnen maken dit relaas over een man in een hotelkamer – met een kamermeisje – ietwat weemoedig en soms zelfs stichtelijk. Al valt er ook ruimschoots te lachen. Want trefwoorden vallen er genoeg om de stand van het land anno 2011 te duiden.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder