De drank voor 2012: gin and tonic

De laatste woorden van dit jaar worden gewijd aan de terugkeer van een oude bekende: gin and tonic. In alle bars, clubs en loungegelegenheden van de wereldsteden die er toe doen ben ik het drankenduo het afgelopen jaar tegengekomen.

Soms in zijn eentje (in hoeverre dat kan als duo) waar de longdrink als digestief werd geschonken in restaurant Alkimia (*) in Barcelona. In New York werd mij in Bar Basque echter al een aparte kaart aangeboden met daarop zes verschillende gin and tonicbereidingen. En ook in Amsterdam lijkt de aanval op de eeuwige wodka-based longdrinks ingezet.

En daar worden de zaken helemaal voortvarend aangepakt. Zo kent restaurant Het Bosch zelfs een heuse gin and tonic-ltrolley waarmee zestien verschillende soorten gin worden aangerold, geflankeerd door een keur aan tonics, diverse ingrediënten als komkommer, steranijs, sinaasappel en limoen en ijssoorten in verschillende hardheden.

Ook het vorige week geopende The Conservatorium Hotel wenst niet achter te blijven. Niet in de laatste plaats omdat Executive Chef in Charge of Food & Beverage Schilo van Coevorden de afgelopen jaren in Spanje heeft gewerkt. Ook hij zag daar de gin and tonic-renaissance ontkiemen. Inmiddels kunnen er overal gin and tonic workshops gevolgd worden. En vinden de gin and tonic do it yourself kits gretig aftrek. In Madrid heeft Van Coevorden voor de liefhebber zelfs een Geheimtip. Bij Don Giovanni moet deze zijn. Als restaurant reiken de ambities van chef Andrea Tumbarello niet verder dan het verzorgen van een decente Italiaanse maaltijd en pizza. En heeft hij een ter zake doende Italiaanse wijnkaart samengesteld.

Daarentegen spreidt hij een ongekende passie voor de longdrink met gin tentoon. Zijn carta de ginebras alleen al telt een dikke zestig verschillende. Van Coevorden zat er graag tijdens zijn Spaanse periode, ontwaarde er regelmatig actrice Penelope Cruz en de spelers van ‘De Koninklijke’, terwijl hij er zijn favoriete mix van Hendrick’s met Fever Tree tonic en komkommer dronk. Vanzelfsprekend heeft hij ook deze klassieker op zijn barkaart gezet, samen met zes andere. Het is maar dat u het weet. Nu kunt u nog eindigen met champagne, maar in 2012 dient u toch echt (weer) met gin and tonic te beginnen.

Gin and Tonic volgens Tunes, de bar van The Conservatorium Hotel

Een groot wijnglas van dun glas.

Voorkoelen met ijs uit de ijsemmer.

Olie uit schil van limoen knijpen boven glas en tegelijkertijd in brand steken. De vrijkomende rook door het glas ‘walsen’.

Neem hard bevroren, flinke ijsblokken. (Laat daarvoor heet water bevriezen. Bevriest sneller, maar schijnt daarentegen minder snel te smelten).

Stapel de ijsblokjes op in het glas.
Shot Hendrick’s Gin (vergeet vooral ook niet hun site te bekijken).

Opvullen met Fever Tree Tonic (vergeet vooral niet hun site te bekijken; verkoopadressen via Vanilla Venture).

Voeg schijfjes komkommer toe.

Neem een slok en denk aan wat ene Mother Anderson ooit zei (volgens het barmenu van Tunes):

‘Everybody has to believe in something. I’ll believe I’ll have another Gin and Tonic.’

    • Harold Hamersma