Confrontaties tussen demonstranten en oproerpolitie in Bahrein

A Bahraini anti-government protester is helped by another after being injured during clashes with riot police Saturday, Dec. 31, 2011, in the western Shiite Muslim village of Karzakan, Bahrain. A fellow protester said the man, who like most injured protesters was being treated in a house, was hit across the eye by a tear gas canister. Riot police and protesters are clashing in several Bahraini towns in one of the most widespread days of protest in the Gulf kingdom for months. (AP Photo/Hasan Jamali)
A Bahraini anti-government protester is helped by another after being injured during clashes with riot police Saturday, Dec. 31, 2011, in the western Shiite Muslim village of Karzakan, Bahrain. A fellow protester said the man, who like most injured protesters was being treated in a house, was hit across the eye by a tear gas canister. Riot police and protesters are clashing in several Bahraini towns in one of the most widespread days of protest in the Gulf kingdom for months. (AP Photo/Hasan Jamali) Een Bahreinse anti-regeringsdemonstrant is gewond geraakt tijdens een confrontatie met de oproerpolitie in het stadje Karzakan. Foto AP / Hasan Jamali

In Bahrein is het vandaag in verschillende steden tot confrontaties gekomen tussen demonstranten en de oproerpolitie. De betogers eisen het vertrek van de door sunnieten gedomineerde regering. De politie zette traangas in en schoot rubberkogels af om de menigten betogers te verspreiden. Gisteren gingen in de hoofdstad Manamah ook al duizenden mensen de straat op.

De betogingen zijn georganiseerd door shi’itische activisten. Zij verwijten de regering zich niets aan te trekken van een rapport waarin staat dat de soennitische machthebbers hervormingen moeten doorvoeren. In het eind november verschenen rapport staat ook dat toen de protesten tegen het Bahreinse bewind op hun hoogtepunt waren en veel betogers waren opgepakt, enkelen van hen doelbewust zijn gemarteld. Bovendien werd in het verslag stevige kritiek geuit op de speciale veiligheidsrechtbanken die werden opgezet om betogers te berechten. De hoven hebben strenge straffen opgelegd.

Hoewel de speciale rechtbanken inmiddels zijn opgeheven, heerst onder de Bahreinse shi’ieten grote woede dat de regering de overige aanbevelingen in het rapport nog altijd niet heeft overgenomen.

nrc.nl blikte de afgelopen week in een zesluik terug op de Arabische Lente. Lees hier de aflevering over Bahrein terug.

    • Marije Willems