Broeierige Georgina

Britain's Richard Kruse competes in the Men's Individual Foil Fencing competition for an Olympic test event at the Excel centre in London November 26, 2011 REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: SPORT FENCING) Reuters

Holland Doc Radio: De Nederlandse maagdRadio 1, 21.00 - 22.00 uur

Schrijfster Marente de Moor sprak deze week in deze krant haar ergernis uit over de manier waarop de Nederlandse pers met haar roman De Nederlandse maagd was omgesprongen. Het zou niet geduldig genoeg zijn gelezen.

Radio 1 biedt zondag een hoorspel naar de roman. Bestaat er ook zoiets als een geduldige beluistering? De luisteraar kan op nieuwjaarsdag bijvoorbeeld niet zomaar even de pauzeknop indrukken om eens goed over de belevenissen van personage Janna na te denken. Misschien is het raadzaam om het hoorspel in een verduisterde kamer te beluisteren, want voor je het weet ben je afgeleid en hobbel je voorgoed achter de avonturen aan.

Het eerste wat bij daadwerkelijke beluistering opvalt is dat De Nederlandse maagd voor het hoorspel noodgedwongen ‘gesimplificeerd’ moest worden, omdat er nu eenmaal een 7,5 uur durende leeservaring à 300 pagina’s in één uur hoorspel moest worden gepropt. Het ‘verhaaltje’ en de chronologie van de vertelling krijgen een voorname plaats toebedeeld.

Georgina Verbaan nam de stem van de 18-jarige Janna voor haar rekening. Het is, om eerlijk te zijn, een vrij broeierige ervaring om haar als Janna te horen verhalen over haar inwijding in de erotiek. Tussen twee broers in zegt ze met een schalkse Gooise tongval: „Jullie mogen het geheim wel zelf ontdekken.” „Hoe bedoel je?”, vraagt één van de broers. „Op ontdekkingstocht. Geef je hand eens.”

Door het raam zal op dat moment een laatste ontploffende vuurpijl te zien zijn.

Sebastiaan Kort

    • Sebastiaan Kort