Bijzonder zacht

2012 gaat uitzonderlijk zacht van start. Bijzonder milde lucht dringt vanavond en vannacht vanuit het zuidwesten steeds verder het land binnen. Nieuwjaarsdag kan morgen wel eens de warmste ooit gemeten worden. Het record stamt uit 1921 en staat op 12,6 graden. Over de temperatuur ten tijde van de jaarwisseling zelf ontstaat overigens wel eens verwarring. Dit komt, omdat de minimumtemperaturen zoals die in de statistieken staan, geregistreerd worden over een heel etmaal. Voor 1 januari staat het minimumtemperatuurrecord op 8,6 graden boven nul, maar die waarde is niet tijdens de jaarwisseling bereikt. De recordtemperatuur voor 1 januari exact om twaalf uur ’s nachts ligt in feite nog een stuk hoger, op 12,1 graden (uit 2006). Waarschijnlijk is het op dat tijdstip vanavond vrijwel overal ruim 10 graden, maar nog net iets onder die waarde van 12,1.

Verder trekt de wind aan naar matig tot krachtig uit het zuidwesten en valt er een klein beetje regen.

Morgen zijn er perioden met regen. Het meeste valt in het zuidoosten van het land, terwijl het noordwesten de meeste kans maakt op zon. Met maxima tussen 11 en 14 graden is het extreem zacht. Het waait stevig.

In de eerste week van 2012 blijft het wisselvallig en soms waait het fors. De temperaturen gaan iets omlaag, maar blijven bovengemiddeld.