Animo onder jongeren voor rijles met 16,5 jaar valt tegen

De animo van jongeren om met 16,5 jaar autorijles te nemen, is nog gering. Rijscholen melden dat de verwachte toeloop van jongeren is uitgebleven.

Sinds twee maanden mogen jongeren vanaf 16,5 jaar les nemen en vanaf hun zeventiende verjaardag examen doen. Vervolgens mogen ze rijden, mits er een coach naast hen zit. Die coach moet ten minste 27 jaar oud zijn, vijf jaar zijn rijbewijs hebben en geen zware verkeersovertredingen hebben begaan. In de praktijk is het vaak een van de ouders. Vanaf achttien jaar mag zonder begeleiding gereden worden.

Rijscholen vermoeden dat autorijlessen veelal te kostbaar zijn voor 16-jarigen. Rijschoolhouder Hoornenborg: „Jongeren nemen vanaf hun zestiende een baantje en sparen dan een, twee of drie jaar. Rijles vanaf je zestiende komt dan te vroeg.”

Bovendien springen ouders minder snel financieel bij. Voorzitter Keybeck van de BOVAG Rijscholen: „Veel ouders zijn in de economische crisis niet zeker van hun baan. Weinigen betalen in één keer zo’n bedrag voor hun kind. Het is een soort luxerijbewijs.”

Daarnaast denken rijscholen dat jongeren het niet cool vinden om zich door een van de ouders te laten coachen bij het rijden. Het begeleid rijden, 2toDrive gedoopt, zou de wegen veiliger maken. Wie meedoet, heeft op zijn achttiende duizenden kilometers méér ervaring dan huidige 18-jarigen. Van alle auto’s die betrokken zijn bij een ernstig ongeval, wordt 20 procent bestuurd door jonge automobilisten, die 8 procent van alle rijbewijsbezitters uitmaken.

    • een onzer redacteuren