Al-Shabab heeft nu ook Ethiopische leger tegenover zich

Een Keniaanse soldaat begroet zijn Somalische collega. Behalve uit Kenia en Ethiopië zijn ook militairen uit bijvoorbeeld Djibouti naar Somalië gekomen om te strijden tegen Al-Shabab. Foto AP / Ben Curtis

Honderden manschappen van het Ethiopische leger zijn vandaag de West-Somalische grensstad Beledweyne binnengetrokken, samen met troepen van het Somalische regeringsleger. Daarmee is een nieuw front geopend tegen de terreurbeweging Al-Shabab. De extremistische moslimgroep ziet zich nu geconfronteerd met drie fronten.

De strijders van Al-Shabab hebben zich ijlings teruggetrokken in Bulo Burte, zei een woordvoerder van het Somalische leger. Medio oktober trokken Keniaanse troepen het zuiden van Somalië binnen om Al-Shabab daar het vuur na aan de schenen te leggen. Eerder al verdreven troepen van de Afrikaanse Unie (AU) de strijders grotendeels uit de hoofdstad Mogadishu.

Eind november werd duidelijk dat de regering in Addis Abeba sterk overwoog een bijdrage te leveren aan de inspanningen van de AU-vredesmacht. Ruim negenduizend AU-militairen staan de wankele Somalische regering bij in haar strijd tegen Al-Shabab.

Waarnemers waarschuwen dat de aanwezigheid van Ethiopische militairen in Somalië veel Somaliërs in de armen van Al-Shabab kan drijven. Een eerdere Ethiopische invasie in 2009 heeft bij de Somaliërs kwaad bloed gezet.

    • Jules Seegers