1912

Nobel medal © THE NOBEL FOUNDATION
Nobel medal © THE NOBEL FOUNDATION

De Nobelprijzen in 1912 zijn voor Nils Gustaf Dálen (natuurkunde), Victor Grignard en Paul Sabatier (scheikunde), Alexis Carrel (geneeskunde) en Gerhart Hauptmann (literatuur) en Elihu Root (vrede). De prijs voor economie bestond nog niet

De Olympische Spelen vinden plaats in Stockholm, Zweden. Het is voor het eerst dat een etnische Indiaan in de prijzen valt

Alfred Wegener presenteert zijn theorie over continentverschuiving. Niet alle geologen nemen hem dat in dank af. Wegener was een meteoroloog, en dus een outsider. Waarom bemoeide hij zich met de meest fundamentele vragen binnen de aardwetenschappen?

Bertrand Russell (1872-1970), filosoof, wiskundige en anti-oorlogactivist, publiceerde in 1912 met mede-auteur Alfred North Whitehead het tweede deel van Principia Methematica, een driedelig werk over de grondslagen van de wiskunde.

Marten Toonder wordt geboren, de tekenaar/schrijver van Tom Poes