Woede om aanval op Koerden

Een hoge Turkse functionaris heeft gisteren toegegeven dat de Turkse strijdkrachten woensdag dichtbij de grens met Irak per vergissing 35 Koerdische burgers bij een luchtaanval hebben gedood in plaats van strijders van de militante Koerdische PKK.

Nadat het leger aanvankelijk had volgehouden dat het om PKK-strijders ging, erkende de vicevoorzitter van de regerende AKP-partij, Hüseyin Celik, later dat het om smokkelaars ging. Hij beloofde een onderzoek naar de zaak.

De slachtoffers waren overwegend jonge mannen uit grensdorpen, die dikwijls proberen wat bij te verdienen met de smokkel van onder meer sigaretten. Ze vervoeren hun last op muilezels en ezels.

De strijdkrachten hadden eerder bericht dat hun actie van woensdagavond zich had afgespeeld in een gebied waar geen burgers woonden. Ze zouden strijders van de PKK in het vizier hebben gekregen, die vanuit het noorden van Irak probeerden Turkije binnen te dringen.

Bij de begrafenis van de 35 slachtoffers vandaag zouden mogelijk ongeregeldheden ontstaan, zo vreesden de Turkse autoriteiten, want de woede onder de burgerbevolking, die vanouds toch al geen hoge dunk heeft van het Turkse bestuur, is groot. „Ze hebben doelbewust een bloedbad aangericht onder onze mensen”, zei Kitan Encu vanmorgen in het dorp Uludere. Bij de aanval van woensdag verloor hij elf familieleden.

De PKK op haar beurt heeft de Koerden inmiddels opgeroepen in opstand te komen tegen het Turkse gezag. Volgens haar ging het eveneens om een opzettelijke actie van Turkse zijde. (AFP)