VN steunen waarnemingsmissie Arabische Liga in Syrië

This still image taken from video off a social media website shows protesters covering their faces from tear gas being fired in a Damascus suburb. Syrian security forces opened fire at protesters on December 30, 2011, killing at least 12, as hundreds of thousands filled the streets of restive cities to demonstrate against the government of President Bashar al-Assad, opposition activists said. Demonstrators determined to show the strength of their movement to the monitors on Friday threw rocks at security forces in the Damascus suburb of Douma, where troops tear-gassed the chanting crowds. REUTERS/via Reuters Tv/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Demonstranten in Damascus dragen een gewonde man weg na botsingen met veiligheidsdiensten. Honderdduizenden mensen waren vandaag in Syrië op de been om te protesteren tegen het regime. Foto Reuters / YouTube

De poging van de Arabische Liga om de crisis in Syrië op een vreedzame wijze op te lossen is van groot belang.

Dat zei Martin Nesirky, woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, eerder vanavond in New York. Volgens de Verenigde Naties moet de Syrische regering wel de waarnemers van de Arabische Liga ongehinderd toegang geven tot het land en volledig met de waarnemers samenwerken, meldt persbureau AP.

De VN-Veiligheidsraad is diep verdeeld over de opstand in Syrië en heeft tot dusver geen resolutie aangenomen waarin het geweld in Syrië wordt veroordeeld. Naar schatting zouden hierdoor al meer dan vijfduizend mensen omgekomen zijn.

Vandaag gingen honderdduizenden Syriërs de straat op om, gesterkt door de aanwezigheid van de waarnemers, te demonstreren tegen het regime van president Bashar al-Assad. Volgens activisten zouden daarbij zeker zeventien mensen zijn omgekomen doordat veiligheidsdiensten het vuur openden op de demonstranten. In Homs, de stad die de afgelopen maanden zwaar belegerd werd door het leger, zouden ook vijf agenten gedood zijn bij onlusten.

Assad tekende recentelijk een plan van de Arabische Liga om zijn troepen en tanks terug te trekken uit Syrische steden, waar de afgelopen negen maanden volgens de Verenigde Naties al meer dan vijfduizend mensen omkwamen. Het plan voorzag ook in het toelaten van internationale waarnemers die de situatie in het land moeten onderzoeken. Twee dagen geleden noemde Mustafa Dabi, hoofd van de waarnemersmissie van de Arabische Liga, nog “tot dusverre geruststellend”.

Omdat buitenlandse journalisten niet worden toegelaten, is het lastig objectieve berichtgeving vanuit Syrië te krijgen.

    • Hans Klis