‘Vier doden bij aanslag moskee Nigeria’

Caption: Men look at the wreckage of a car following a bomb blast at St Theresa Catholic Church outside the Nigerian capital Abuja on December 25, 2011. Two explosions near churches during Christmas Day services in Nigeria, including one outside the country's capital, killed at least 28 people amid spiralling violence blamed on an Islamist group. The suspected attacks stoked fear and anger in Africa's most populous nation, which has been hit by scores of bombings and shootings attributed to Islamist group Boko Haram, with authorities seemingly unable to stop them. AFP PHOTO / Sunday Aghaeze
Caption: Men look at the wreckage of a car following a bomb blast at St Theresa Catholic Church outside the Nigerian capital Abuja on December 25, 2011. Two explosions near churches during Christmas Day services in Nigeria, including one outside the country's capital, killed at least 28 people amid spiralling violence blamed on an Islamist group. The suspected attacks stoked fear and anger in Africa's most populous nation, which has been hit by scores of bombings and shootings attributed to Islamist group Boko Haram, with authorities seemingly unable to stop them. AFP PHOTO / Sunday Aghaeze Bij een aanslag op de St. Theresa-kerk buiten de hoofdstad Abuja kwamen op eerste kerstdag 49 mensen om. Vandaag vond er een aanslag plaats op een moskee in het noord-oosten van het land. Foto AFP / Sunday Aghaeze

Bij een explosie bij een moskee in de noordoostelijke Nigeriaanse stad Maiduguri zijn zeker vier mensen omgekomen.

Dat laat een ooggetuige weten aan persbureau AFP. Die zou vier doden hebben gezien in een uitgebrande auto naast het gebedshuis. De explosie komt twee dagen na een aanslag op een koranschool in het zuiden van Nigeria waar zeven mensen bij gewond raakten.

In het land is er momenteel sprake van politieke en religieuze onrust. In het noorden van Nigeria zijn 90.000 mensen op de vlucht geslagen voor geweld tussen de politie en moslimextremisten. Op kerstdag kwamen zeker 49 mensen om bij aanvallen, waaronder op een kerk bij de hoofdstad. De aanslagen werden opgeëist door de radicale moslimsekte Boko Haram, die streeft naar de invoering van de sharia in heel Nigeria. Het land heeft al jaren te maken met grote spanningen tussen het overwegend islamitische noorden en christelijke zuiden.

    • Hans Klis