Uitgelicht

Film

The Matchmaker (Mark Joffe, 1997, Ierland/Engeland/VS). Romantische komedie waarin de assistente van een Amerikaanse senator naar Ierland wordt gestuurd voor meer informatie over zijn afkomst. Ze komt terecht in een dorpje waar net het jaarlijkse koppelingsfestival aan de gang is. Bol van onvermijdelijke clichés. RTL8, 20.30-22.20u.

The Notebook (Nick Cassavetes, 2004, VS). Geolied melodrama over een gedwarsboomde liefde tussen een arme jongen (Ryan Gosling) en een rijk meisje (Rachel McAdams) in de jaren veertig van de vorige eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Het verhaal van deze twee gepassioneerde gelieven wordt door James Garner voorgelezen aan een dementerende Gena Rowlands (de moeder van de regisseur). Ned.2, 22.45-00.40u.

An Officer and a Gentleman (Taylor Hackford, 1982, VS). Een in zijn genre knappe tearjerker waarin Richard Gere zichzelf waar probeert te maken via de officiersopleiding van de luchtmacht van de Amerikaanse marine. Zijn ambitie lijkt te vloeken met liefde voor fabrieksmeisje Debra Winger. Louis Gossett jr. won Oscar voor bijrol van meedogenloze maar deugdelijke drill sergeant. Eén, 23.35-1.35u.

Transsiberian (Brad Anderson, 2008, Spanje/Duitsland/Engeland). Ouderwets spannende thriller. De sympathieke, maar wat schlemielige Amerikaan Woody Harrelson reist in de Trans-Siberië Express met zijn vrouw Emily Mortimer van Peking naar Moskou. Ze waren in Peking om daar als goede christenen een kindertehuis te ondersteunen. Hun filantropie en christelijke waarden worden gedurende de lange treinreis echter flink op de proef gesteld, in een plot dat draait om een verdwenen partij drugs. Ook met Ben Kingsley. BBC 2, 23.45-01.25u.

Informatief

Profiel. Portret van Jos Gemmeke, de vorige week dinsdag overleden draagster van de Militaire Willems-Orde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon ze haar verzetswerk met het verspreiden van de illegale krant Je maintiendrai. Later transporteerde ze radiozenders, hielp Britse spionnen en kroop als koerier diverse malen door het oog van de naald. In 1944 werd ze, onderweg naar het bevrijde zuiden, nog aangehouden door Duitsers, maar kon na een luchtaanval ontsnappen. Ned.2, 17.30-18.10u.

Mrs Dickens’s family Christmas. Een kijkje naar het huwelijk van Charles Dickens, door de ogen van zijn vrouw Catherine. Sue Perkins onthult – liefdevol – de minder bekende kanten van Dickens’ huwelijk en de werkelijkheid van Kerst bij de familie, die nogal verschilt van de versie in A Christmas Carol. En passant een overzicht van het Victoriaanse huwelijksleven en de manier waarop Dickens het Britse hedendaagse Kerstfeest heeft beïnvloed. BBC 2, 22.00-23.00u.

5 jaar later. Serie waarin Jeroen Pauw op gesprekken terugkomt die hij vijf jaar geleden voerde met bekende Nederlanders. Zes nieuwe afleveringen, die dit keer de nadruk leggen op licht(er) amusement. Vanavond echter een politicus: Alexander Pechtold (D66). Ned.1, 23.05-00.00u.

Amusement

Jiskefet: Goeiesmorgens De Musical. Theatershow was de tweede theaterversie gebaseerd op een comedyserie van Jiskefet. Na de oudere studenten uit de Lullo’s (voor het theater bewerkt tot de Heb je nog geneukt?-tour) waren ook de absurdistische kantoortypetjes Jos, Edgar en Storm uit Debiteuren/Crediteuren te zien in de Heineken Music Hall. Met Herman Koch, Michiel Romeyn en Kees Prins, maar zónder juffrouw Jannie. Ned.3, 20.25-21.50u.

Ab Fab 20th anniversary Christmas specials. Speciale aflevering van Absolutely fabulous, naar aanleiding van het twintigjarig bestaan – met tussenpozen – van deze comedyserie. Van en met Jennifer Saunders als Edina: de nog altijd manisch-depressieve pr-agente, vol van grootse plannen. Deze keer overweegt ze de overname van de Royal Albert Hall. Vriendin Patsy (Joanna Lumley) wordt met haar neus op de feiten gedrukt wanneer ze hardhandig geconfronteerd wordt met haar geboortedatum. „Darlings, sweeties, break out the Bolly, we’re back”. Canvas, 20.40-21.20u.

Claudia de Breij: Hete vrede. Cabaretregistratie. Cabaretier Claudia de Breij won met deze voorstelling in 2010 de Poelifinario, een vakprijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. In deze tijd overheerst volgens de Breij het gelijk willen hebben en halen. Ze breekt een lans voor de twijfel. Ned.1, 21.30-23.05u.

The Graham Norton Show. Compilatieaflevering van deze talkshow, met onder anderen Matt Smith, de nieuwe Doctor Who, actrice Gillian Anderson, die in de nieuwe tv-bewerking van Great Expectations speelt, en Harry Judd, winnaar van Strictly Come Dancing. Met een optreden van het Military Wives Choir. BBC 1, 23.20-00.05u.